UA RU

Підозрілі орендодавці: як визначити, що ви винаймаєте житло в шахрая

Кілька кроків допоможуть перевірити орендодавця онлайн і не стати жертвою шахрайської схеми

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї маскуються під справжніх продавців, але викрити їх легко

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти, які прагнуть нажитися на людях через обман, найчастіше діють на ринку нерухомості. Інколи схему вдається розпізнати вже на етапі домовленості з "орендодавцем", але викрити махінацію можна і раніше.

Фахівець із нерухомості Дмитро Удовичко розповів OLX про 10 ознак, які підкажуть, що при оренді житла подобово вас намагаються обманути.

Як розпізнати шахраїв

1. Перше, на що треба звернути увагу, – дата реєстрації орендодавця на сайті з продажу-купівлі житла. На багатьох ресурсах через скарги користувачів шахрайські акаунти блокують. Тому зазвичай вони не існують понад 2-3 місяці.

Хоча й тривале існування акаунту не дає гарантії, що це не аферисти, але якщо орендодавець зареєструвався недавно, то все ж краще бути пильними і перевірити наступні ознаки.

2. Якщо пропозиція для оренди вас зацікавила, то слід перевірити фотографії. Трапляються випадки, коли шахраї беруть фото різних будинків, квартир, а тому деякі деталі не збігаються. Наприклад, на одній світлині вікна з двома стулками, а на іншій – з трьома. Або ж два фото зроблені нібито з різних ракурсів, але інтер'єр на них відрізняється.

3. Якщо виникли сумніви щодо справжності фото, то можна перевірити це, подзвонивши орендодавцю. Можна поставити кілька запитань про нерухомість, на які зможуть відповісти справжні власники, але не шахраї.

"Одного разу я побачив на фото більярдну кімнату, у ній була скошена стеля, тобто це був явно мансардний поверх. Я подзвонив за номером і, між іншим, спитав: "А більярдна у вас у підвалі?". У відповідь отримав: "Так". На запитання "Як же вона може бути в підвалі, якщо з фото вона у мансарді?" мені вже не змогли відповісти. Стало зрозуміло, що йдеться про шахрайство. А іншим разом я побачив на фото будинок-дуплекс, а телефоном власник запевняв, що здає окремий дім", – розповів Удовичко.

4. Ще одна ознака шахрая – він не хоче надсилати додаткові фото житла. Експерт пояснив, що коли людина відмовляється надсилати додаткові знімки з будинку, під'їзду чи вулиці, то є ймовірність, що оголошення скомпонували з чужих даних.

Але варто врахувати, що орендодавці також можуть стати жертвами шахраїв, а тому заради безпеки не завжди готові надати більше даних.

5. Власне шахраї не готові не лише надавати додаткову інформацію, а і зв'язуватись із орендарем. За словами Удовичка, найпростіший спосіб перевірити людину – попросити про відеодзвінок. Навіть справжнім орендодавцям може бути некомфортно так говорити, але найчастіше вони погоджуються. Шахраї ж бояться викрити свою особистість або вже під час самого відеодзвінка поводяться підозріло.

6. Ще одна ознака імовірного шахрайства криється в соцмережах. Можна пошукати профілі орендодавця, або ж попросити про посилання на них. Акаунти, що пусті, або недавно створені, або ж їх взагалі не існує, можуть свідчити про шахрая. Однак Удовичко наголошує, що це все ще не гарантована ознака, але вагомий привід бути пильнішими.

7. Гарний спосіб перевірити людину – спитати про найближчі супермаркети чи заклади до нерухомості, що здається. Справжні власники обізнані в місцевості, коли люди з фальшивими оголошеннями не дадуть вам правильної відповіді.

"Можна поставити додаткові питання: якою вулицею до них іти, скільки хвилин це займе. А потім перевірити відповідь за Google-картами. Якщо людина не може згадати жодної назви або перераховує супермаркети, яких не існує, та називає геть неправильні відстані – ймовірно, вона взагалі не була в цьому районі", – розповів експерт.

8. Коли ви не можете дізнатися остаточної суми, то ймовірно вас хочуть надурити. Але це не обов'язково шахраї. У деяких випадках люди використовують такі хитрощі, щоб спочатку заманити орендаря, а після угоди поставити нові умови і запросити більше грошей.

Це не можна назвати повноцінним шахрайством, але експерт радить не мати з такими людьми справ.

Щоб не втратити грошей, слід чітко дізнатися умови оплати і остаточну суму. Якщо це буде закріплено у листуванні, то у випадку проблем скріншот з неї буде гарним аргументом.

9. Шахраї не користуються популярними банками. Зокрема, вони мають картки у тих, які при транзакції не показують імені та прізвища отримувача. Тобто орендар не може перевірити, чи збігається ім'я власника нерухомості чи рієлтора з іменем особи, на картку якої здійснюється переказ.

10. Серйозною ознакою шахрайства є те, що перед заїздом "власник" може зникнути.

"Якщо орендодавець не бере слухавки, зник зі зв'язку або вигадує історії про те, що будинок раптом згорів чи його затопило – у вас принаймні буде кілька днів, щоб підшукати інший варіант. Це краще, ніж дізнатися про проблему з житлом вже після приїзду", – пояснив Удовичко.

Експерт наголошує, що всі ці способи перевірити, чи орендодавець справжній, дійсно можуть допомогти орендарю не потрапити у халепу. Однак все ще вони не дають 100% гарантії, і тому в кожній ситуації треба бути обачним.

Читайте також, що буде з цінами на житло в новобудовах восени і хто такі "чорні рієлтори" і чим вони небезпечні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі