UA RU

В Україні спростили працевлаштування для іноземців. Але не для всіх

Коло громадян інших країн, яким можуть безплатно видавати дозвіл на працевлаштування, розширили

Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили умови прийняття на роботу іноземців

Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили умови для взяття на роботу іноземців та осіб без громадянства.

Про це повідомив Київський міський центр зайнятості.

У жовтні до законодавства внесли зміни, якими розширили коло іноземців, яким можуть безплатно видавати дозвіл на працевлаштування. Зокрема це стосується студентів та людей, які стримували збройну агресію Російської Федерації.

Що змінилося

Список документів для отримання дозволу на працевлаштування тепер можна подати в електронному вигляді. Наприклад, через портал "Дія".

З законодавства вилучили норму щодо виплати іноземним працівникам заробітної плати у розмірі не менше 10 та 5 мінімальних заробітних плат.

Розмір плати за видачу дозволу змінили залежно від строку дії дозволу:

Розмір плати за продовження дії дозволу зменшується на один прожитковий мінімум для працездатних осіб від розміру плати за видачу дозволу на відповідний строк (ч. 1 ст. 42-4 Закону України "Про зайнятість населення").

Крім того, вводиться моніторинг сплати єдиного внеску роботодавцями, які застосовують працю іноземців, відповідно до обміну даними між Державною службою зайнятості та Пенсійним фондом України.

Також уточнено перелік підстав скасування дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні. Зокрема, це передбачено у разі несплати роботодавцем ЄВ та за поданням правоохоронних органів.

Передбачений обмін даними про прийняті рішення щодо оформлення дозволів з Державною прикордонною службою, Державною міграційною службою, Нацполіцією, Держпраці, МЗС.

Хто не зможе отримати дозвіл

Дозвіл на працевлаштування не видається іноземцям та особам без громадянства, які включені до переліку осіб, повʼязаних з тероризмом, або якщо щодо них застосовані заходи згідно Закону України "Про санкції".

Видача та продовження дозволу для громадян Росії, Білорусі а також інших держав, що становлять загрозу національній безпеці України – за погодженням з регіональними органами Служби безпеки України.

Раніше ми писали про те, яку роботу та зарплату пропонують українцям в Польщі. Також ми пояснювали, як знайти роботу під час війни та до яких проблем готуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі