UA RU

Повітряна тривога під час роботи: чи платять за години перебування в укритті

Юрист пояснює, що в Україні працівники мають певні права, які не можна порушувати, адже за це роботодавцю загрожує відповідальність

Фото: pexels

В Україні триває війна

Фото: pexels

Українці звикають до нових реалій та вчаться жити під час повномасштабної війни. Майже кожного дня люди стикаються з повітряними тривогами, а тому постає логічне питання: чи повинен роботодавець оплачувати той час, коли працівник перебуває в укритті під час робочого дня.

Про це розповідає юрист Дмитро Зал.

Права працівників під час повітряної тривоги

За словами експерта, працівник має наступні права:

Яка оплата праці під час повітряної тривоги

Дмитро Зал запевняє, що час перебування в укритті працівнику повинні оплатити. Якщо робота продовжувалась в укритті, то оплата має бути звичайною. Якщо був простій, адже різні фактори її унеможливлювали, то роботодавець має заплатити мінімум 2/3 тарифної ставки, яка вже встановлена для працівника. Також в окремих випадках може бути встановлена вища оплата згідно з трудовим чи колективним договором, каже експерт.

Особливості для різних категорій працівників:

  1. Працівники на відрядній оплаті праці можуть отримати менше через відсутність виробітку.
  2. Дистанційні працівники самостійно розподіляють свій робочий час.

Обов'язки роботодавця щодо безпеки працівників

Якщо керуватися Кодексом цивільного захисту України та Законом України "Про охорону праці", то роботодавець зобов'язаний:

Чи треба відпрацьовувати час тривоги

В українському трудовому законодавстві поки що немає правила, яке вимагало б від працівників відпрацьовувати час, проведений в укритті. Якщо роботодавець хоче, щоб цей час був компенсований додатковою роботою, він повинен додатково оплатити ці години.

Що загрожує роботодавцю за порушення правил

Якщо ж ваш керівник не дотримається правил щодо забезпечення безпеки під час повітряних тривог, то йому загрожу адміністративна відповідальність (ст. 41 КУпАП), а у деяких випадках навіть кримінальна відповідальність (ст. 271 ККУ). Це може бути, коли порушення призвело до шкоди життю чи здоров'ю працівників.

Ми вже писали про те, чи може роботодавець звільнити працівника під час воєнного стану. Також читайте, як можна дізнатися свій страховий стаж.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі