Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці майже поклали енергосистему: Укренерго звернулося до споживачів

Рівень енергоспоживання в країні могли порівняти із потужністю двох ядерних енергоблоків – а все через кондиціонери

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Сильна спека призвела до масового використання кондиціонерів – і до перевантаження системи

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Вдень 6 липня в Україні було зафіксовано рекордні цифри енергоспоживання – на 7% вищі за найспекотніший день 2022 року та на 14% вище, ніж 29 червня, коли теж було дуже спекотно. Такі цифри піддали енергосистему України, яка зараз і так не в кращому стані, доволі серйозному навантаженню.

Про це повідомляє державна компанія Укренерго.

В компанії порівняли рівень енергоспоживання із потужністю двох ядерних енергоблоків та звинуватили у зростанні споживання масову роботу кондиціонерів у помешканнях українців.

Система перевантажена!

Високий рівень споживання, кажуть у компанії, вчора тримався практично до кінця дня. Це все створювало значне навантаження на енергосистему – через зменшення активності сонячних електростанцій ввечері довелося залучати для покриття високого рівня споживання додаткові потужності енергоблоків.

Минулого літа такі піки споживання для енергосистеми не були дуже складним завданням – оскільки енергосистема була у набагато кращому стані, аніж зараз. Водночас у 2023 році будь-яке різке збільшення навантаження значно ускладнює її роботу. Це пов’язано із кількома причинами:

  • енергосистема все ще відновлюється після масованих обстрілів росіян;
  • на багатьох об'єктах тривають масштабні ремонтні роботи;
  • в роботі зараз значно менше енергоблоків та спецобладнання.

З огляду на це, українців знову дуже наполегливо просять зменшити використання кондиціонерів та потужних електроприладів в нові пікові години енергоспоживання – з 16:00 до 23:00. Їх не слід вмикати одночасно, особливо у вечірні години. Енергомістке споживання у компанії радять за можливості переносити на інші години доби.

Нагадаємо, ООН вважає, що Україна не встигне до настання зими повністю поновити усі потужності, які були пошкоджені російськими терактами восени та взимку 2022 року.

Також раніше ми писали, що в українській енергосистемі взимку та восени 2023 року знову може з'явитися дефіцит генерації – і він буде навіть більшим ніж торік.

Більше про ситуацію з електроенергією в Україні можна прочитати у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.