UA RU

В Укренерго пояснили, хто визначає черговість відключень конкретного будинку

До графіків аварійних відключень вносять адреси без погодження безпосередньо з Укренерго

Колаж: Pro Гроші

В Укренерго пояснили принцип відключень світла

Колаж: Pro Гроші

Диспетчери Укренерго лише вводять в дію графіки відключення світла, а розробляють їх безпосередньо обленерго.

Про це повідомили у відповідь на скарги користувачів на офіційній сторінці Укренерго.

Українці незадоволені тим, що частину споживачів електроенергії відключають від постачання, а частину – ні. Крім того, часто відключення відбуваються не за графіками.

В Укренерго пояснили, що вони – оператори системи.

"Наші диспетчери бачать на моніторах лише графіки. Якщо споживання перевищує виробіток або можливість доставити в цей регіон достатньо електроенергії, вводяться обмеження", – зазначили в компанії.

При цьому, кого саме зі споживачів відключати, визначають місцеві оператори систем розподілу електроенергії (обленерго).

"Тому ми ніяк не можемо вплинути на черговість відключень конкретного будинку або вулиці", – наголошують в Укренерго.

Наймасштабніший обстріл енергосистеми

15 листопада Росія атакувала об'єкти енергетичної інфраструктури в момент пікових годин споживання електроенергії з розрахунком, що енергетикам буде важче впоратися з навантаженням.

"Ситуація серйозна, найсерйозніша за всю історію, але ми зберігаємо керованість системою. Ворог знову вразив українську енергомережу – під вогнем опинилися об’єкти по всій країні", – повідомляє голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Наразі фахівці продовжують відновлювати вражені об'єкти, щоб забезпечити електропостачання. Головна задача Укренерго – зберегти керованість енергосистеми, саме тому застосовуються аварійні відключення світла.

"Якщо ми запроваджуємо відключення — значить система все ще керована. Таким чином ми захищаємо всіх від колапсу енергосистеми, на який сподівається ворог", – зазначив Кудрицький.

Також він закликав українців набирати запаси води та заряджати всі необхідні гаджети й повербанки. Це дасть енергетикам час зробити свою роботу та залучати резервні схеми живлення для підтримки балансу в енергомережах.

В яких областях ситуація найскладніша

За даними Укренерго, "прильоти" в енергетичну інфраструктуру зафіксовані в усіх регіонах країни".

Водночас найскладніша ситуація в північних та центральних областях.

15 листопада Росія випустила близько 100 ракет по території України. Наслідки ударів наступні:

Раніше ми писали про те, кому вже повернули світло після ракетних ударів. Також ми повідомляли, що Зеленський екстрено звернувся до українців через обстріли РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі