UA RU

Підвищення тарифів не допоможе? Скільки грошей піде на ремонт енергосистеми

Після перемоги над Росією Україна планує розбудувати абсолютно нову енергетичну систему, яка буде сучаснішою та ефективнішою

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Скільки часу відновлюватимуть енергосистему пілся обстрілів

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Повне відновлення української енергосистеми від наслідків ракетних ударів триватиме щонайменше п'ять-сім років. Натомість для нормалізації роботи знадобиться до 2,5 років.

Про це розповів виданню Обозрєватєль директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, після війни в Україні збудують абсолютно нову, ефективнішу енергетичну систему. Більшість зруйнованих об'єктів вже не будуть відновлювати.

"Це буде інша енергосистема, інакше сконфігурована, значно більше вуглецево-нейтральна, більш екологічна, більш ефективна. Але з того стану, в якому ми зараз, просто для того, щоб відновити добрий робочий стан, нам потрібно буде 2-2,5 роки. А для того, щоб прийти до якогось дійсно надійного і нового формату енергосистеми, то це 5-7 років", – розповів він.

Тим часом для того, щоби енергосистема відновила мінімальний рівень потужності, який мала до війни, необхідно вкласти майже 2 мільярди доларів. Повне оновлення коштуватиме значно дорожче.

"А далі дуже важко оцінювати, тому що є багато відкритих питань: чи буде будуватися атомна генерація, чи не буде, як багато буде біомасової генерації, які саме джерела коштів вдасться залучити, чи з'являться в нас приватні інвестиції? Багато питань", – підкреслив Олександр Харченко.

Відновлення енергосистеми: що відбувається зараз

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що фахівці постійно працюють над тим, щоби відновити бодай якусь частину пошкоджених росіянами енергооб'єктів. Паралельно з цим триває підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду. Енергетики, зокрема, створюють запас устаткування, щоби швидко усувати пошкодження у майбутньому.

"І безумовно, це цілий план щодо робіт, які треба зробити з точки зору захисту об'єктів критичної інфраструктури", — зазначив міністр.

Під час підготовки до наступної зими Україна планує максимально децентралізувати генерацію електроенергії, збільшуючи нарощування маневрових потужностей.

Раніше ми розповідали, що зміниться в українській енергосистемі після війни. Також ми писали, чи загрожують українцям віялові відключення електроенергії влітку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі