UA RU

Газпром на мілині: як російський гігант перестав приносити дохід Кремлю

Зниження цін на енергоносії та податкові зміни вдарять по державному бюджету Росії

Фото: Unsplash

Прогнози щодо зниження доходів відображають ослаблення енергетичних ринків у всьому світі

Фото: Unsplash

Через зниження цін на енергоносії та більш м’який податковий режим для ПАТ "Газпром" уряд Росії очікує зниження доходів від продажу нафти та газу протягом наступних трьох років. Наслідки повномасштабної війни в Україні та збільшення військових витрат Москви призведуть до скорочення цього основного джерела фінансування Кремля на 14% з 2024 по 2027 рік, згідно з проєктом трирічного бюджету.

Про це пише Bloomberg.

Яке скорочення доходів очікується


Згідно з проєктом прогнозів, розробленим урядом, у наступному році російська нафтова та газова промисловість планує внести 10,94 трлн рублів (118 млрд доларів) податків до державної скарбниці. Це становить 3,3% нижче прогнозу на 2024 рік. Документи свідчать про те, що річний виторг продовжить знижуватися протягом наступних двох років і досягне 9,77 трлн рублів у 2027 році.

Попри те, що західні країни надали Києву мільярди доларів військової допомоги та запровадили кілька хвиль санкцій, спрямованих на обмеження доходів Росії від експорту енергоносіїв, потік нафтодоларів допоміг Кремлю продовжити військову агресію проти України вже третій рік поспіль. Росія обходила ці обмеження, нарощуючи тіньовий флот танкерів, щоб надавати нафту та зріджений газ новим азійським споживачам.

Світові енергетичні ринки постраждали від останніх прогнозів щодо зниження доходів. Середня експортна ціна російської нафти з наступного року впаде нижче 70 доларів за барель. Крім того, до 2027 року очікується, що середні контрактні ціни на національний експорт газу зменшаться.

Поки попит на нафту зменшиться, а відновлювана енергетика стане більш популярною, експерти прогнозують, що в довгостроковій перспективі нафта може стати ще дешевшою. Документи високо оцінюють зусилля ОПЕК+, який очолюють Саудівська Аравія та Росія, щоб відновити баланс нафтових ринків шляхом скорочення видобутку.

Як вплинуть нижчі податки


Іншим фактором, який сприяє очікуваному скороченню доходів від видобутку нафти та газу для бюджету Росії наступного року, є намір зменшити додатковий податковий тягар з Газпрому, який тривалий час був основним джерелом фінансування уряду.

Російський гігант газу скоротив більшу частину свого трубопровідного експорту до Європи, яка раніше була його найбільшим зовнішнім ринком, після вторгнення в Україну. В результаті цього рішення Газпром зазнав свого першого чистого збитку з початку 2000-х років. Однак, уряд ввів несподіваний податок на видобуток газу для виробника, який очікує отримати додаткові 50 млрд рублів щомісяця з 2023 по 2025 рік.

Документи свідчать про те, що наразі існує план полегшення податкового тягаря Газпрому. Податкові надходження Росії від видобутку газу скоротяться більш ніж на 30% порівняно з минулим роком і досягнуть трохи більш як 1 трлн рублів до 2025 року, якщо буде запроваджено більш м’який фіскальний режим, згідно з підрахунками Bloomberg на основі проєктних даних.

Раніше ми розповідали про те, як обмеження тіньового флоту Росії вплине на ринок нафти. Також ми писали про те, як акції Газпрому перетворюються в "пил".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі