UA RU

Експорт електроенергії до ЄС під загрозою? Що може стати на заваді

З'ясовували, що стало на заваді продажу електроенергії до європейських країн

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація з експортом електроенергії до ЄС

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Безперебійному експорту електроенергії в Європу заважає відсутність порядку проведення спільних аукціонів щодо доступу до міждержавних перетинів.

Затвердити відповідний порядок має Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, як передбачено законом "Про ринок електричної енергії", повідомляє пресслужба Укренерго.

Відомо, що Укренерго протягом останніх років багато разів зверталось до регулятора з проханням затвердити такий порядок за європейськими правилами, фахівці компанії надавали для цього всі необхідні дані та документи.

Крім того, в Укренерго додали, що неодноразово інформували НКРЕКУ та Міненерго, що затвердження порядку спільних аукціонів — це перший необхідний крок, але не вичерпний, потрібно також ухвалити зміни до закону "Про ринок електричної енергії" та до Податкового кодексу.

Зазначається, що лише протягом останніх місяців Укренерго зверталося до НКРЕКУ з проханням затвердити Порядок проведення спільних аукціонів листами у вересні, листопаді 2022 року та березні 2023 року.

"Було проведено низку робочих зустрічей з регулятором, на яких з боку Укренерго надавалась вся необхідна для ухвалення рішення інформація. Укренерго також регулярно інформувало Міненерго, що питання спільних аукціонів залишається невирішеним, численними офіційними зверненнями, починаючи з травня 2022-го року", — повідомили у компанії.

При цьому в Укренерго заявили, що продовжують працювати з партнерами й робити все можливе, щоб експорт електроенергії міг відбуватися в рамках того регуляторного поля, яке наразі встановлено НКРЕКУ, попри те, що регулятор досі не прийняв відповідних європейських правил проведення спільних аукціонів на доступ до міждержавного перетину.

Яка ситуація зі світлом в Україні

З настанням весни українським фахівцям вдалося налагодити роботу енергосистеми, яку впродовж осені та зими намагалися зруйнувати російські війська. Звісно, відновити стабільну роботу вдалося зокрема завдяки активній міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому країна подолала дефіцит потужностей в енергосистемі.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

Надалі ситуація з електроенергією буде залежати від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-якої миті обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту.

Раніше ми розповідали, чи домовилися в уряді про перегляд тарифів на світло для споживачів. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі