UA RU

Яку компенсацію отримуватимуть роботодавці за працевлаштування ВПО – названі суми

Уряд змінив порядок виплат компенсацій у разі прийняття на роботу внутрішніх переселенців

Фото: УНІАН, УЗ. Колаж: Pro Гроші

Роботодавці отримуватимуть компенсацію за працевлаштування ВПО

Фото: УНІАН, УЗ. Колаж: Pro Гроші

Уряд змінив умови виплати компенсації роботодавцям, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, на засіданні 24 січня було внесено зміни до Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, уряд передбачив, що компенсація витрат роботодавця на оплату праці виплачується в розмірі фактичних витрат на оплату праці переселенців, прийнятих за направленням центрів зайнятості. Водночас розмір компенсації не може бути вищим 2 розмірів мінімальної заробітної плати (13 400 гривень) або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць.

Якщо ж компенсація надається за неповний місяць і фактичні витрати на оплату праці перевищують 2 розміри мінімальної заробітної плати, тоді розмір компенсації за цей період обчислюється так:

Крім того, Кабмін уточнив норми щодо компенсації витрат роботодавця на оплату праці або на перепідготовку і підвищення кваліфікації ВПО та повернення цих коштів у разі звільнення працівника, за якого виплачується або ж виплачувалася така компенсація.

Яку допомогу отримуватимуть ВПО у 2023 році

Українці, які оформили виплати через "Дію" до квітня 2022 року включно, продовжать отримувати фінансову допомогу у розмірі 2 000 гривень на дорослого члена сім'ї та 3 000 гривень на дитину або особу з інвалідністю. Така допомога надається особам, які мешкали на певних територіях.

Також у 2023 році ВПО зможуть отримувати фінансову допомогу від таких міжнародних організацій:

ВПО зможуть отримувати щомісячну допомогу у розмірі 2 500 гривень від Червоного Хреста. Сім'ям, в яких 3 і більше дітей, ЮНІСЕФ виплачуватиме по 2 200 гривень на місяць.

Допомогу від ООН у розмірі 2 200 гривень українці отримуватимуть протягом кількох місяців. Зареєструватися на допомогу можна в офісах та виїзних пунктах у десяти регіонах: Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Сумській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Запорізькій, Одеській та Кіровоградській областях.

Раніше ми пояснювали, чи можуть ВПО отримати лікарняні та декретні, якщо роботодавець залишився в окупації. Також ми розповідали, що в Україні встановили правила перевірок ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі