UA RU

В Україні помітили цікаву деталь: що Нацбанк розповів про готівку

НБУ спостерігає повільну тенденцію до зменшення частки готівки у структурі грошової маси

Фото: НБУ, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

НБУ розповів про готівковий обіг гривні в Україні

Фото: НБУ, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Станом на 1 жовтня поточного року в обігу перебувало 727,9 млрд гривень– це сума готівки, якою користувалися українці для здійснення фінансових операцій. Причому в порівнянні з 1 січня відбулося збільшення на 11,8 млрд гривень, або на 1,6%.

Таку статистику навів Національний банку України.

Вказана сума складається з 2,7 млрд банкнот і 14,4 млрд монет (за винятком пам’ятних та інвестиційних). З цієї кількості виходить, що на одного українця припадає орієнтовно 65 купюр різних номіналів і 175 платіжних розмінних та обігових монет.

Водночас регулятор відмітив, що за 9 місяців 2023 року попит на готівку трохи впав, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року. Тобто попри номінальне зростання обсягів сформувалася стійка тенденція до зменшення готівкової частки у всій грошовій масі. Така динаміка є очікуваною та відображає сезонні тренди.

Зі звіту НБУ можна виділити кілька цікавих фактів про обіг коштів станом на 1 жовтня:

Термін обміну старих монет змінили

Раніше ми розповідали, що в НБУ розпорядилися оновити терміни обміну копійок і банкнот старого зразка, які вже довго вилучають з обігу та позбавили статусу платіжного засобу. Спершу українцям дали час до 1 жовтня, але незадовго до настання дати змінили розпорядження. Щоб усі громадяни змогли позбутися грошей, термін обміну продовжили до закінчення дії воєнного стану і ще на три місяці після.

"Особливо це важливо для громадян, які були вимушені залишити свої домівки через війну або перебувають на тимчасово окупованій території", ‒ йдеться у повідомленні НБУ.

Обміну підлягають монети номіналів 1, 2, 5 і 25 копійок і застарілі купюри номіналів 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року випуску. Маючи в гаманцях зазначені гроші, їх можна віднести до підрозділів Національного банку чи у відділення уповноважених фінансових установ. Зокрема, Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен Банку та ПУМБ.

Відомо, що станом на кінець вересня в обігу залишалося майже 7,2 мільярда монет. А з початку оголошення можливості здійснити обмін українці віднесли всього 220 мільйонів копійок різних номіналів. Втім кількість банкнот старого зразка невелика ‒ лише 1,5% від загальної готівкової грошової маси, що перебуває в обігу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що банки та обмінники України працюватимуть по-новому. Також ми повідомляли, що валюту будуть масово скуповувати і розповідали, чи спровокує НБУ підвищений попит на долар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі