UA RU

В Україні пропонують скасувати важливе для депутатів правило: про що мова

Розповідаємо, яка ще зміна очікує на українських чиновників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть відновити обов'язкове е-декларування для депутатів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада розглядає можливість відновити електронне декларування для чиновників, оскільки останнім нічого не заважає подавати декларації.

Про це розповіла голова Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна.

За її словами, зобов'язати чиновників подавати декларації не через три місяці після скасування воєнного стану, а раніше, планують законом № 8071.

"У ньому йдеться про те, що чиновники подають декларації не через три місяці після завершення воєнного стану, а через певний термін після ухвалення цього закону. Топпосадовцям нічого не заважає подавати декларації. Зрозуміло, що їх не мають подавати військові чи люди на окупованих територіях", – розповіла вона.

Радіна зазначила, що документ вже обговорили під час засідання погоджувальної ради. Тепер комітет має переконати чиновників, аби ті погодилися з ініціативою щодо відновлення е-декларування до завершення війни.

Як пояснила Анастасія Радіна, наразі в Україні діє норма згідно з якою усі не подані декларації мають бути внесені у систему через три місяці після завершення воєнного стану, тому ніякої "дірки" у процесі не буде.

"Навіть ті, хто пропрацював пів року і звільнився, мають подавати декларації. Те саме стосується і всіх кандидатських декларацій", — підкреслила вона.

Які доходи мають декларувати ФОПи

Декларувати доходи, які були отримані у 2022 році, повинні фізичні особи-підприємці, які є платниками податків. Існує перелік видів доходів, з яких обов’язково вираховують податки. Весь список прописаний у Розділі 4 Податкового кодексу України. Йдеться про такі доходи:

Вносити дані в офіційний документ і відправити його до державного органу, можна через електронний кабінет платника податків. На сайті потрібно обрати розділ "ЕК для громадян", потім "Податкова декларація про майновий стан і доходи". Щоб відправити документ на перевірку і затвердження, потрібен особистий електронний ключ, які видають кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг.

Раніше ми розповідали, як в Україні планують модернізувати функції і послуги Державної податкової служби. Також ми писали, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі