UA RU

Торгівля криптою може вийти боком: чому Monobank не віддав клієнту 80 000 грн

Фінустанова розірвала співпрацю з клієнтом після того, які він відправив на картку кошти з продажу криптовалюти через P2P-переказ

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Monobank заблокував гроші клієнта, які той заробив на криптовалюті

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українець займався торговими операціями на криптовалютній біржі. 30 серпня продав частину активів і відправив кошти на картку Monobank, користуючись переказом P2P. Але надходження спочатку заблокували, а потім банк взагалі розірвав відносини з клієнтом в односторонньому порядку.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком VitalityMA, розповів, що продав криптовалюту Tether (USDT) і здійснив транзакцію на суму 80 000 грн. Гроші були потрібні для купівлі дитині одягу і канцелярії на 1 вересня. Після їх надходження на картку від Monobank надійшло повідомлення про необхідність здійснити відеопідтвердження особи.

Працівник установи зазначив, що потрібно зачекати 24 години, і лише потім гроші стануть доступні клієнту для особистого користування. Але минула доба і сума залишилася заблокованою.

"Написав до банку, оскільки регламент розблокування було порушено. Співробітник підтримки виявився некомпетентним, сказав почекати ще трохи. Минула година, пишу знову в підтримку, працівник з'ясовував щось близько пів години, потім сказав перевірити сповіщення в додатку", – розповів чоловік.

У нього почали вимагати документи про джерела фінансового надходження. Клієнт надав скріни з криптовалютної біржі, довідку про реєстрацію, деталі торгової угоди. Але це не спрацювало: Monobank розірвав відносини.

Проблема в тому, що клієнт навіть не зміг отримати свої 80 000 грн на рахунок іншого банку. Виявилося, що в нього був незакритий кредит на суму 2 300 грн, і поки кредитний відділ не дасть згоду, повернення грошей не відбудеться.

"Одним словом, дитина залишилася без нового одягу на 1 вересня та канцелярії. Моя думка: у банку дуже погано з ліквідністю і тому він намагається гальмувати гроші на максимальний термін", – констатував українець.

Як працюють P2P-перекази в Україні

Цей процес передбачає, що обмін коштами відбувається між кількома фізичними особами без посередництва банку. Але за допомогою різних технологій і платформ, зокрема мобільних додатків, платіжних систем. Переваги такого способу:

Варто пам’ятати, що цей спосіб переказу не дозволяє проконтролювати операцію в повному обсязі, адже він не містить достатньо інформації. Тому в разі отримання великих сум варто бути готовим до втручання фінмоніторингу свого банку, який може забажати дізнатися джерела надходження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як клієнти Monobank можуть відправити гроші не на ту картку. Також ми повідомляли, що Monobank визнав непотрібною одну функцію і розповідали, що не можна зробити в додатку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі