UA RU

Реструктуризація кредитної заборгованості – за яких умов це можливо

Після визнання банку неплатоспроможним позичальники можуть реструктуризувати свою кредитну заборгованість, але є певні умови

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці за певних обставин можуть реструктуризувати свою кредитну заборгованість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді трапляються випадки, коли людина взяла кредит в банку, але з часом фінустанова визнається не платоспроможною, тоді стає питання: "Що робити з заборгованістю"? Насправді віднесення банку до категорії неплатоспроможних, запровадження процедури тимчасової адміністрації або ліквідації банку не припиняють дію кредитних договорів.

Про це повідомляє портал ФінКульт у Facebook.

Що відбувається з заборгованістю у разі ліквідації банку?

У такому разі позичальник все одно зобов'язаний повернути банку основну суму боргу та сплатити відсотки у строки, які були встановлені умовами кредитного договору.

Тобто, якщо позичальник опинився у скрутному становищі, він може звернутися до банку з проханням про реструктуризацію кредитної заборгованості та змінити такі умови кредитного договору:

Як реструктуризувати кредитну заборгованість?

Для цього потрібно звернутися до банку з офіційною заявою про реструктуризацію та надати фінансовій установі документи, які підтверджують виникнення обставин, за яких позичальник не має змоги платити за кредитом.

Головною умовою приєднання до програми реструктуризації є сплата початкового платежу, не менше 5% – у разі іпотеки майнових прав або 10% – у разі іпотеки нерухомого майна, від суми кредитної заборгованості, розрахованої станом на дату звернення боржника до банку щодо прийняття умов реструктуризації.

Коли за кредитом не нараховуватимуться штрафи та пені?

Раніше ми розповідали, що загрожує українцям через борги в банках. Також ми писали, що в Україні хочуть спростити умови погашення кредитів аграріям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі