UA RU

Фінансова грамотність – як позбутися страху та наважитися на першу інвестицію

Експертка з фінансової грамотності допомогла розібратися, які міфі заважають українцям розпочати шлях інвестора

Фото: Pexels

Експертка розвіяла головні міфи про інвестиції

Фото: Pexels

Останнім часом тема інвестицій стала дуже популярною серед людей, які прагнуть розширити свої можливості заробітку та фінансової стабільності. Проте існують певні міфи, які заважають багатьом зробити перший крок у світ інвестування.

Для розкриття цих міфів та отримання корисних порад, журналісти сайту Pro Гроші звернулися до експертки з інвестицій та фінансової грамотності MoncheriGirl.

Які існують міфи про інвестиції

Цей міф виникає через відсутність фінансової грамотності та недостатньої інформації. Важливо розуміти, що не всі брокери є шахраями.

У школі, на жаль, нас не навчали фінансової грамотності та інвестиціям. Через незнання люди знаходять сумнівні проєкти та брокерів, починають вкладати гроші через них, а потім їх обманюють і вони втрачають свої кошти.

MoncheriGirl

Експертка з інвестицій та фінансової грамотності

Щоб уникнути проблем, експертка порадила обирати ліцензованих брокерів. Їх документи доступні на офіційних вебсайтах. Легітимні компанії пишаються своєю ліцензією і готові її продемонструвати.

Другий міф – щоб почати інвестувати треба мати 1 000 – 10 000 доларів. На щастя, це абсолютна неправда. Почати купувати акції великих компаній можна навіть з досить невеликими сумами

Інвестувати можна і від 20-30 доларів. Акції деяких компаній коштують навіть менше ніж 5 доларів, а у брокерів мінімальне поповнення рахунку 15-25 американських доларів, – зазначила MoncheriGirl.

Деякі люди вважають, що потрібно спочатку прочитати багато літературу про інвестиції, і лише потім займатися цим. Однак це не так. За словами MoncheriGirl, можна читати та паралельно інвестувати на фондовому ринку.

Не буває того ідеального моменту в житті, щоб почати щось робити. Кожен момент – ідеальний. Плюс вам потрібна практика, якщо читати сотні книжок і при цьому навіть не бачити, який вигляд має брокерський рахунок та як купити акцію через додаток на телефоні – тоді ніколи та не почнеш інвестувати.

MoncheriGirl

Експертка з інвестицій та фінансової грамотності

Для успішних інвестицій важлива диверсифікація. Вкладення всіх грошей в одну компанію може бути ризиковано. Ваш інвестиційний портфель повинен включати різні активи, такі як акції, облігації та інші фінансові інструменти. Це допомагає зменшити ризики та забезпечити стабільність вашого портфеля.

Інвестиції вимагають регулярності. Не варто вкладати усі свої накопичення лише в одну компанію, і потім чекати, коли акції виростуть в ціні.

Інвестиції не працюють так, що ви один раз поповнили брокерський рахунок і все. Регулярність – друге найголовніше слово. Ви маєте поповнювати свій портфель кожного місяця, і тільки так на вас будуть працювати інвестиції. Виділяйте, наприклад, 50 доларів з вашої зарплати та докупляєте собі фінансові інструменти.

MoncheriGirl

Експертка з інвестицій та фінансової грамотності

Усі ці міфи є обґрунтованими обставинами, які заважають багатьом почати інвестувати. Проте важливо розуміти, що інвестиції можуть бути доступними та вигідними для кожного. Експертка з інвестицій MoncheriGirl рекомендує створити чітку фінансову ціль, знайти надійного брокера, регулярно поповнювати свій портфель та диверсифікувати активи.

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в експертки з інвестицій, чи варто українцям купувати акції компаній під час війни. Також нам вдалося з'ясувати, що потрібно знати про виведення коштів з брокерського рахунку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі