UA RU

Долар котиться вниз? Чого чекати від курсу наступного тижня

Напередодні Великодня на ринку спостерігається певна тенденція

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі перевищує пропозиція над попитом

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З 17 по 23 квітня на готівковому валютному ринку цілком можливе незначне зниження курсу долара – до 0,5%. А от курс євро залишатиметься у звичному коридорі – 40-41 гривня.

Про це сайту Pro Гроші розповів директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Напередодні Великодня на ринку спостерігається тенденція домінування пропозиції над попитом (у межах 5-7%). Це і вплинуло на зниження готівкового курсу в середньому на 3-4%.

Головні причини "тиску":

Готівковий ринок завжди реагує на зміни в курсовій політиці держбанків. Зниження поточного курсу в обмінниках здебільшого відбувається з огляду на курс державних фінустанов.

У перспективі найближчих двох місяців на валютному ринку цілком можливий розвиток нового тренду, спрямованого на об’єднання трьох наявних курсів в один.

Такий процес стимулюватиме не лише низька інфляція, адже у березні вона склала лише 1,5%, а й поступове зростання економіки країни чи велика макрофінансова допомога від країн-партнерів, що є підмурком для економіки країни. Поступове формування єдиного курсу є необхідною умовою в ухваленій 4-річній програмі співпраці України та МВФ, – говорить експерт.

В основі єдиного курсу, скоріше за все, стане теперішній офіційний курс:

Отже, з 17 по 23 квітня за щоденних незначних коливань в діапазоні 0,3-0,5 гривні курс перебуватиме в межах:

Як валютні зміни впливають на економіку України

Після початку повномасштабної війни економічний стан нашої країни зазнав суттєвих змін. Наразі на економіку України впливають кілька факторів, зокрема коливання курсу долара.

Звичайно, є розуміння про класичні зміни та ті, що відбуваються виключно в період війни Росії проти України. Якщо говорити про перші, то це насамперед стосується імпорту та експорту.

Коли долар дорожчає – національна валюта дешевшає. Такий стан є хорошим для експортерів. Також, навпаки, коли долар знецінюється та дорожчає національна валюта – це краще для імпортерів, – каже доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Про інші зміни ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, що в Україні зменшилась різниця між офіційним та готівковим курсом гривні до долара. Також ми писали, коли фіксований курс НБУ може відпустити. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі