UA RU

Чи бояться українці відкривати депозити під час війни — скільки грошей у банках

Розбирались, скільки заощаджень у банківських установах зберігають українці та як змінилась ситуація у порівнянні з липнем

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці накопичують депозити в банках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну проти країни-агресора, українці нарощують суми депозитів. Станом на 1 серпня загальна сума вкладів фізичних осіб (у тому числі ФОПів) у банках склала 1,110 трлн гривень, що на 12,1 млрд гривень перевищує показник початку липня.

Про це повідомила пресслужба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

На вашу думку, в якій валюті краще тримати заощадження?

За даними аналітиків, показник серпня також на 58,3 млрд гривень перевищує суму вкладів станом на 1 січня 2023 року.

Із загальної суми вкладів фізичних осіб на початок серпня 2023 року:

Яка частка ФОПів серед вкладників

Експерти зазначають, що частка фізичних осіб-підприємців у структурі вкладників станом на 1 серпня 2023 року становила 3,1%, а сума їхніх вкладів склала 136,4 млрд гривень (12,3% від загальної суми вкладів).

У фонді нагадали, що з 13 квітня 2022 року, після ухвалення відповідного закону, на час дії в Україні воєнного стану та протягом 3 місяців після скасування чи припинення його дії на вклади фізичних осіб (у т. ч. ФОПів) у банках України поширюються 100% гарантії. Після завершення тримісячного терміну з дня завершення дії воєнного стану максимальна сума гарантованого відшкодування для вкладників банків України становитиме 600 тис. грн.

Яка ситуація в сегменті валютних депозитів: коментар експерта

За словами директора департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитра Замотаєва, у найближчі 2-3 місяці понад ⅓ банків можуть істотно переглянути ставки. Станом на початок серпня, як твердить банкір, максимальні ставки за доларовими вкладами з розміщенням на 1 рік становлять 3%, а зростання відсотків за вкладами у євро вже сягнули 2,3%.

На його думку, тенденція до поступового зростання ставок за валютними депозитами з розміщенням до 1 року триватиме мінімум до вересня, що поступово "виведе" валютні депозити на конкурентний рівень з гривневими вкладами.

Він припустив, що за цей час максимальні ставки за доларовими депозитами можуть зрости до 3,3% річних, а за вкладами в євро – до 2,5%. Таким чином, за рівнем максимально можливого прибутку та з урахуванням можливих курсових коливань валютні депозити стануть співмірними гривневим вкладам.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які проблеми виникають у клієнтів Ощадбанку з депозитами. Також ми повідомляли, що за депозитами у ПриватБанку треба уважно слідкувати та розповідали, про що знають не всі клієнти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі