UA RU

Заборону на імпорт із України до ЄС продовжать — які продукти "в бані"

Розбиралися, яку гру веде Єврокомісія щодо імпорту українського зерна та які країни заборонили ввезення нашої агропродукції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Єврокомісія продовжила до вересня заборону на імпорт українського зерна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Єврокомісія продовжила до середини вересня заборону країн ЄС на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника з України. Водночас, вантажі вказаних зернових можна перевозити транзитом.

Про це 5 червня з посиланням на джерело пише польське агентство PAP.

Яких країн ЄС стосується заборона

За даними польських журналістів, рішення Єврокомісії продовжує чинну із 2 травня постанову ЄС про заборону вільних постачань зерна з України до таких країн:

Про те, що обмеження на імпорт зерна з України потрібно продовжити щонайменше до кінця жовтня, 30 травня заявив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський. За його словами, "у сховищах прикордонних країн більше зерна, ніж в Україні, і саме тому треба продовжити цю тимчасову заборону на ввезення для покращення ситуації в сусідніх країнах".

Заборону імпорту продовжили до 15 вересня

Крім того, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус розповів, що його відомство отримало від Євросоюзу проєкт нової постанови про продовження заборони імпорту чотирьох видів зернових з України до п’яти прикордонних країн до 15 вересня 2023 року.

Він також висловив сподівання, що цей проєкт набуде чинності відзавтра, 6 червня.

Яка позиція України

Україна виступає проти продовження заборони на імпорт зерна. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив журналістам у Брюсселі, що вже за кілька тижнів після впровадження заборони на імпорт деякими країнами ЄС виникли великі труднощі з функціонуванням чорноморського "зернового коридору", спричинені діями Росії. У підсумку українська сторона не могла завантажувати судна зерном протягом 10 днів.

Що відбувається з імпортом українського зерна

Як ми раніше розповідали, Росія на початку повномасштабного вторгнення отримала повний контроль над морськими портами у Чорному морі. Відповідно, Україна, яка є одним із найбільших у світі експортерів зерна, почала шукати альтернативні маршрути постачання своєї агропродукції, зокрема через території Польщі та Румунії.

Але частина українського зерна, яке отримував Європейський союз, залишалася у найближчих країнах. Через це зерно на внутрішньому ринку ЄС почало стрімко дешевшати, а це не сподобалось деяким фермерам.

Тому деякі країни в односторонньому порядку заблокували імпорт українських зернових. Серед них:

Згодом Європейська комісія офіційно дозволила країнам блокувати збут української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на своїй території. У відповідь на це нашій державі відкрили транзит агропродукції в інші країни.

Крім того, Єврокомісія виділила 100 млн євро допомоги постраждалим європейським фермерам.

Раніше ми пояснювали, якої шкоди завдає українській економіці зернова блокада. Також ми писали, як можуть змінитися ціни на зерно впродовж 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі