UA RU

Як отримати відстрочку від мобілізації в Україні – порядок дій

Ви повинні надати певний перелік документів, які краще зібрати заздалегідь

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На руки вам дадуть доказ про відстрочку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація, й усі чоловіки призовного віку можуть отримати повістку. Водночас є і ті випадки, коли вони можуть отримати відстрочку від служби. Однак є певні правила про те, як її оформити.

Про це пише НВ.

Щоб підтвердити своє право на відстрочення від призову, потрібно подати у ТЦК відповідну заяву та документи або їхні завірені копії, які підтверджують це право. Повний список документів, які треба принести, ви можете дізнатися в ТЦК, та варто підготувати їх заздалегідь, щоб мати з собою на випадок доставлення до ТЦК.

У заяві вказуються паспортні дані заявника, прохання надати відстрочку відповідно до ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", дата і підпис.

Заява призовника реєструється у журналі вхідної кореспонденції ТЦК. Після чого комісія розглядає заяву та ухвалює рішення щодо надання відстрочки.

Які документи про відстрочення отримує у ТЦК призовник

Після ухвалення рішення щодо надання відстрочки військовозобов'язаний повинен отримати виписку з книги протоколів, в якій повинні бути зазначені;

На руки вам дадуть довідку про надання відстрочення зі штампом у військовому квитку або тимчасовому посвідченні. Саме цей документ ви й маєте показати, коли вас попросять предʼявити докази про відстрочення.

Чи чекати на повістки в Viber

Раніше ми вже писали про те, що журналісти звернули увагу на деякі зміни. Адже багато українців говорили про розсилку повісток у мобільному месенджері Viber. Керівник напряму розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік на це відповів, що повістки були в суди, а не у військкомати.

"Наскільки знаю, там ідеться про судові повістки. Що стосується Viber — вони допомагали нам просувати канали "Дії" та Мінцифри. Коли в нас була "Тисяча за вакцинацію", COVID-сертифікати, Viber безплатно надавав нам розсилки на мільйони користувачів", — зауважив він.

Мстислав Банік наголосив, що ризики від використання Viber мінімальні, оскільки месенджер належить японцям, а не росіянам. Детальніше про те, чи зможуть українцям розсилати повістки через будь-які інші месенджери, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже розповідали вам про те, хто входить до військового резерву України. Також ми писали, хто з призовників підлягає бронюванню та чому саме.

Більше про мобілізацію в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі