UA RU

Війна боргів не пробачає? Як карають українців, які не сплачують штрафи або комуналку

Розповідаємо, яких боргів варто уникати, аби виконавча служба не конфіскувала ваше майно

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Злісні боржники можуть попрощатися з автомобілем і навіть квартирою

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В українців під час війни можуть конфіскувати майно, наприклад, автомобіль чи квартиру. Та оскільки в країні діє воєнний стан, для конфіскації мають бути конкретні підстави.

Про це розповів заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

"Так, що стосується автомобілів чи квартир, то ми це робимо", — сказав він.

Посадовець додав, що причиною для конфіскації можуть стати несплачені адміністративні штрафи, якщо розмір боргів дозволяє відібрати у боржника нерухомість чи авто.

При цьому посадовець зазначив, що санкції можуть не застосовувати до військовослужбовців з боргами за комунальні послуги.

Водночас за його словами, станом на зараз в Україні налічується 2,5 мільйона боржників.

"Як і було до війни — близько 2,5 мільйона одночасних виконавчих проваджень", — розповів заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби.

Хто з українців погашатиме кредити за спрощеними умовами

Таке право отримали переселенці та громадяни, які проживають на уражених війною територіях. Вони зможуть по-новому сплачувати за споживчі кредити.

Так, під час воєнного стану і ще впродовж наступних 30 днів після його скасування діятиме механізм обов’язкової реструктуризації. Він застосовуватиметься за таких умов:

Йдеться про кредити, які були оформлені для:

Чи можна оформити кредит, але відмовитися від коштів?

Раніше ми вже пояснювали, що чинне законодавство дозволяє громадянам скасувати кредит без пояснення причини впродовж 14 календарних днів з дати оформлення. Тобто, у кредитних грошах може відпасти потреба, і протягом двох тижнів є можливість від грошей відмовитись.

Але таку можливість мають тільки ті позичальники, в яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як українцям відмовитись від боргу за 14 днів.

Нагадаємо, що українцям почали блокувати рахунки за борги у менш ніж 100 тисяч гривень. Також ми писали, як українцям можуть помилково заблокувати рахунки в ПриватБанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі