UA RU

Українці за кордоном по-новому користуватимуться документами – що зміниться в ЄС

На території Європейського Союзу планують запровадити зміни, які торкнуться багатьох українців

Фото:Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У ЄС створять власний електронний гаманець

Фото:Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Європейському Союзі планують створити цифровий гаманець, завдяки якому європейці зможуть більше не користуватися паперовими чи пластиковими документами, зокрема, ID-картками та водійськими посвідченнями.

Інформація про це з'явилася на сайті естонського національного телерадіомовлення ERR.

Повідомляється, що попередня версія додатка цифрового гаманця вже створена і розпочалося тестування його функцій.

Чим буде корисний цифровий гаманець

Зазначається, що у ньому можна буде зберігати:

До того ж власнику гаманця дозволять за бажанням закривати інформацію, тобто, у цифровому гаманці буде функція, яка дозволить громадянину обирати, кому і яку інформацію показувати.

"Наприклад, якщо вас зупиняє дорожній поліцейський, він дійсно має право подивитися ваші особистий код та ім'я, тоді як швейцару в барі цього знати не потрібно. Він просто має бачити, що людині виповнилося 18 років. Це вся інформація, яка йому потрібна", — розповів експерт департаменту державної інфосистеми Марк Ерліх.

Коли в Україні запровадять е-гривню

На початку 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що проєкт цифрової нацвалюти для українців планують запустити вже цього року.

"За законодавством, у 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо це зробити вже цього року, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", — розповів він.

Які компанії займатимуться розробкою цифрового євро

У вересні минулого року стало відомо, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) обрав п'ять компаній, які створюватимуть прототип цифрового євро. Серед них американський техногігант Amazon, а також:

Загалом на розробку прототипів цифрового євро претендували 54 провайдери. Причому кожна компанія зосереджується на конкретному цифровому використанні валюти єврозони.

Раніше ми пояснювали, як українцям безплатно переказувати кошти з-за кордону. Також ми писали, як в Україні зміняться умови щодо депозитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі