UA RU

Світ на порозі нової кризи? Чому індекс долара демонструє незвичне зростання

Різкі зміни почалися після того, як один із найбільших забудовників Китаю намагався відстрочити платежі за приватними облігаціями

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара досяг 15 серпня більш ніж місячного максимуму

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара розпочав зростання на тлі економічних проблем в Китаї, що змусило інвесторів шукати нові виходи на тлі побоювань, що ситуація може загостритися. Індекс долара, який відстежує курс щодо основних світових валют, зріс на 0,3% до 103,170, досягнувши найвищого рівня за останній місяць.

Про це повідомляє агентство Reuters

Так, журналісти поспілкувалися з анонімним джерелом та з'ясували, що найбільший приватний забудовник Китаю Country Garden вперше шукає варіанти, як відстрочити платежі за приватними облігаціями. Це є новою ознакою стресу в на ринку нерухомості в країні.

До того ж дві китайські компанії, зареєстровані на біржі, нещодавно повідомили, що їм не перерахували кошти за інвестиційні продукти з наступним терміном погашення від керуючої компанії Zhongrong International Trust Co.

Водночас у Сполучених Штатах Америки визнали, що економічні проблеми в Китаї є "фактором ризику" для американців. При цьому міністр фінансів країни Джанет Єллен впевнена, що американська економіка готова до виклику.

"Уповільнення зростання в Китаї вплине на його азійський сусідів, але деякі наслідки матимуть місце і в Сполучених Штатах", — підкреслила вона.

Як знецінюється нацвалюта Росії

Якщо у Китаї тільки з'являються перші ознаки економічної кризи, то в РФ проблеми існують вже давно. І віддзеркаленням економічних турбуленцій країни-аргесорки є динаміка її національної валюти.

Так, з початком року рубль втратив у власності майже 25% вартості відносно іноземної валюти. Курс російської валюти вперше за останні 16 місяців опинився на межі психологічного рубежу – 100,19 рублів за американський долар.

На фоні рекордного спаду рубль став однією з найгірших валют, що розвиваються. Наразі російська валюта знаходиться на рівні з турецькою лірою та аргентинським песо.

Що буде з курсом долара до кінця тижня в Україні?

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що не варто чекати серйозних змін на валютному ринку країни.

За його словами, на це впливає відсутність якихось значущих подій, які б суттєво вплинули на курсовий рух долара, тому подальші коливання показників іноземної валюти будуть незначними. Курс долара навряд чи перетне позначку у 38 гривень.

Експерт також підкреслив, що чинники, які б могли кардинально змінити ситуацію на валютному ринку — є, але вони лише набирають обертів, щоб рішуче вступити в дію. Ймовірно, на значні курсові зміни слід чекати вже у вересні.

Раніше ми писали, що подорожчання нафти вже не допомагає російській валюті. Також ми розповідали, до яких змін готуються в НБУ та як вони вплинуть на долар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі