UA RU

Осінь диктує свої правила? Що відбувається з цінами на зерно в Україні

Розповідаємо, що відбувається зараз на аграрному ринку України та які зміни відбулися з цінами на пшеницю

Фото: УНІАН

Чи змінилися ціни на пшеницю

Фото: УНІАН

Аграрний ринок в Україні продовжує відчувати певний тиск через повномасштабну війну з Росією та намагання заблокувати морський експорт. Відповідно й ціни на зернові то знижуються, то підвищуються.

Тож редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, скільки коштує пшениця станом на 3 листопада.

Ціни на пшеницю

За даними профільного порталу Tripoli.land, зараз середні ціни на пшеницю зупинилися на позначці у 4 317 гривень за тонну з ПДВ.

Зауважимо, що ціни на пшеницю в останні кілька днів різко пішли вгору. Так, в період 26 по 31 жовтня середня вартість тонни пшениці коливалась в межах від 4 113 гривень до 4 117 гривень.

Та вже у перший день листопада тонна пшениці подорожчала до 4 182 гривень, а згодом ціна зросла до 4 317 гривень. Станом на зараз вартість пшениці має максимальні показники.

Як змінилися ціни на інші культури

На аграрному ринку станом на 3 листопада вартість зернових культур є наступною:

Що відбувається на світовому ринку зерна

Як свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) за підсумками жовтня міжнародні котирування на зернові знизилися на 1%. Водночас світові ціни на пшеницю впали на 1,9% на фоні високої пропозиції з боку Сполучених Штатів, а також через різке загострення конкуренції між експортерами.

Натомість котирування фуражних зернових не на багато, але зросли. Усе через подорожчання кукурудзи на фоні зменшення пропозиції в Аргентині.

Як незабаром зміниться експорт зерна

Аби побороти незаконний вивіз агропродовольства з країни, уряд планує запровадити декілька важливих змін. Так, наприклад, у спеціальний список вноситимуться усі фірми, які на законних підставах хочуть постачати українську продукції за кордон. Опинитися серед таких агропідприємств можна, якщо:

Також експортерів обіцяють уважно перевіряти перед тим, як надавати дозвіл на вивіз продукції за кордон.

Раніше ми писали, як і чому змінилася вартість популярної серед українців крупи. Також ми розповідали, хто з громадян може зареєструватися на нові фінансові виплати до 10 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі