UA RU

Мобілізація в Україні: хто з педагогів має право на відстрочку

Педагоги в Україні можуть отримати відстрочку, але для цього вони мають відповідати певним критеріям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто з педагогів має право на відстрочку від мобілізації

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні певні категорії громадян мають відстрочку від мобілізації, зокрема, йдеться про педагогів та науково-педагогічних працівників.

Про це розповіла юристка Марія Звягінцева.

Хто з педагогів має відстрочку

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", під час воєнного стану призову не підлягають:

При цьому відстрочка від мобілізації можлива лише за двох умов:

Якщо педагог працює на 0,5 ставки, то відстрочку він не отримає. Юрист також зазначила, що навчальний заклад не може бронювати педагогів, адже вони не підпадають під визначення категорії працівників, яких можна бронювати.

Правила бронювання від мобілізації

Відповідно до постанови № 76 від 27 січня, уряд встановив нову квоту для бронювання працівників підприємств від мобілізації. Якщо раніше підприємство могло забронювати лише 40% чоловіків, то тепер ця частка зросла до 50%. Також у разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовослужбовців, що підлягають бронюванню, може перевищувати 50%.

Крім того, уряд встановив чіткі терміни бронювання працівників підприємств від мобілізації. Згідно з новими правилами, заброньованим військовозобов’язаним може надаватися відстрочка від мобілізації, але не більше, ніж на шість місяців.

Уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв:

Раніше ми розповідали, як забронювати співробітника від мобілізації. Також ми писали, що відстрочку для деяких українців можуть скасувати. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі