UA RU

Мобілізація в Україні: чи можуть призовники відмовитися від "старої" повістки

Незначні зміни в оформленні повістки можуть дати право призовникам відмовитися від документа

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть призовники відмовитися від повістки старого зразка

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні почали вручати призовникам повістки нового зразка. Від старого вони відрізняються лише кількома пунктами.

Про це розповів адвокат Сергій Гула.

Чим вони відрізняються

Перша відмінність – у назві. Замість військових комісаріатів – територіальні центри комплектування. Також збільшилася кількість документів, які необхідно принести до ТЦК для уточнення своїх даних. До паспорта, військового квитка й приписного потрібно ще додати ідентифікаційний номер.

У повістці нового зразка з'явився пункт, у якому йдеться, що військовозобов’язаний нестиме відповідальність, якщо не з’явиться до ТЦК без поважної причини. В минулому формулюванні було чітко зазначено, що якщо людина не прибуде, то підлягатиме адміністративній відповідальності.

Чи може призовник відмовитися від "старої" повістки

За словами адвоката, повістки старого зразка втратили чинність та не несуть жодного правового навантаження. Бланками нового зразка вважаються повістки, які були сформовані після 30 грудня 2022 року. Якщо призовнику вручили документ старого зразка, то він має повне право відмовитися від повістки.

При відмові співробітник військкомату (або ТЦК) має скласти відповідний акт у присутності двох понятих.

"Мене часто запитують, чи можуть призовника забрати до ТЦК, щоб видати "нову" повістку? Люди, ви не повинні їхати. Ніхто незаконно обмежувати ваші права та свободи не має права. Це незаконне позбавлення волі", – пояснив адвокат.

Чому можуть вручити повістку тому, хто має відстрочку

Начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач зазначив, що військовозобов’язаний, який має бронь від призову, має носити з собою усі документи, котрі це посвідчують. І при їхньому пред’явленні вручення повістки не буде. Відповідно, якщо чоловік не пред'явить необхідні документи, йому можуть вручити повістку.

"Але, якщо воно вже так сталося, то зі всіма цими документами потрібно прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, і ця повістка буде анульована", – пояснив Горбач.

Де незаконно вручати повістки

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що в Україні немає такого місця, повістку можуть вручити будь-де, головне, щоб співробітники, які видають такий документ, дотримувалися певних правил, а місцеперебування людини зовсім неважливе. Повістка вважається законною, якщо:

Раніше ми розповідали, чи можна отримати повістку за кордоном. Також ми писали, чому призовникам вручають повістки на вулицях та блокпостах. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі