UA RU

Фінансова бульбашка лопається завжди: як врятувати свій гаманець від втрат

Наймасштабніша економічна криза 2008 року може повторитися

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Все про фінансову бульбашку

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Світова економіка кілька разів переживала масштабні фінансові потрясіння, коли формувалася і лопала так звана фінансова бульбашка. Жоден ринок не застрахований від цього явища, тому гравці завжди ризикують не помітити наближення краху і втратити весь капітал. Аби не хвилюватися про долю своїх інвестицій, варто дотримуватися кількох базових правил.

Сайт Pro Гроші розповідає, що таке фінансова бульбашка, чим вона небезпечна та як розпізнати її появу.

Як формується ринкова бульбашка

Вперше з подібним крахом людство зіткнулося чотири століття назад, коли в Нідерланди завезли кілька тюльпанових цибулин. Вони стали неймовірно популярним товаром, ціна на який відповідала вартості земельної ділянки чи великого елітного будинку. Проте з часом всі контракти на покупку втратили дійсність, що призвело до банкрутства активних учасників торгівлі тюльпанами.

З цього прикладу стає зрозуміло, що фінансова бульбашка виникає в момент величезного ажіотажного нового попиту на будь-який актив, коли ціна на товар чи послугу стрімко росте. При цьому реальна вартість набагато нижча, і з'являється високий ризик такого ж стрімкого падіння. Часто в утворенні масштабного попиту беруть участь засоби масової інформації, які формують у споживачів неправильне бачення загальної картини та створюють підґрунтя для штучних цінових вершин.

Більшість сучасників пам'ятають 2008 рік, коли відбулася найбільш грандіозна економічна криза. Тоді чимало банків були змушені оголосити про банкрутство через рішення американського уряду дозволити кредитні позики на покупку житла майже всім громадянам, незалежно від матеріального стану. Як результат – критично зросла кількість проблемних кредитів, які було неможливо виплатити. Банки втратили величезні суми активів та стали неплатоспроможними.

З огляду на вищесказане, можна виділити кілька небезпек, які створює фінансова бульбашка:

Як діяти, щоб не втратити кошти

Рекомендації стосовно збереження фінансів в період утворення бульбашки дав ринковий оглядач видання The Wall Street Journal Джеймс Макінтош. Він зауважив, що існує чотири варіанти дій, обирати з яких правильний варто в залежності від індивідуальних ситуативних особливостей.

По-перше, бажано залишити ринок, в якому формується фінансова бульбашка. Як тільки акції досягнуть піка, одразу продавайте їх, щоб покинути середовище з максимальною вигодою. Щоправда, так можна поспішити й втратити додатковий прибуток.

По-друге, можна трішки затриматися на ринку, поки акції не почнуть падати. Важливо зловити цей момент, аби не довелося шкодувати про власну повільну реакцію. Зауважте, що період падіння може бути тимчасовим, оскільки інвестиції завжди супроводжуються деякими коливаннями.

По-третє, спробуйте залишитися на ринку, але якомога обережніше діяти. Зокрема купуйте активи лише компаній, які зарекомендували себе і можуть довго триматися на плаву навіть після втрати попиту й інвесторів. Хоча зазвичай ціни на такі акції досить високі, не всі початківці можуть дозволити собі їх купівлю.

Наостанок, експерт рекомендує купувати акції на невеликих ринках, які тільки розвиваються. Такі активи дешевші та не можуть за короткий час вирости настільки, щоб потрапити під вибухову хвилю фінансової бульбашки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які книги про саморозвиток не заслуговують уваги. Також ми повідомляли, як підготувати бюджет до народження дитини та скільки доведеться витрачати на місяць.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі