UA RU

Дорого і ще дорожче: на що українці стали більше витрачати грошей і що далі буде з цінами

Інфляція і далі прискорюється і впливає на наші витрати, то за що і чому платити доведеться ще більше

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Суми в чеках ростимуть і далі, але наскільки – залежить від перебігу війни

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку 2022 року рівень інфляції збільшувався, але різке зростання помітили після початку повномасштабної війни з Росією. З січня по липень деякі продукти подорожчали в кілька разів, і ціни зупинятися не будуть. За даними Нацбанку України у серпні в річному вимірі інфляція пришвидшилася до 23,8%.

Що впливало на ціни продуктів, непродовольчих товарів і послуг? Разом з НБУ пояснюємо, якою була інфляція в серпні і чого чекати далі.

Основна причина – наслідки війни

За даними Держстату у серпні інфляція прискорилась до 23,8%. З попереднього місяця липня ціни зросли на 1,1%.

НБУ називає такі основні причини подорожчання:

Також впливовим було те, що скоригований наприкінці липня офіційний курс долара до гривні перенесли на ціни. Водночас не давали інфляції зрости ще більше зафіксовані тарифи на газ і тепло, а також збільшення пального на українському ринку і послаблення бензинової кризи.

В НБУ відмітили, що згідно з попереднім прогнозом інфляція мала б бути у серпні більшою, ніж виявилось. Та попри це зростання все ще досить помітне.

Через що дорожчали продукти й інші товари

Через збільшення витрат бізнесу і подорожчання імпорту стали ще більше дорожчати рибні, молочні, кондитерські вироби, олія, олійні продукти, безалкогольні напої і сухофрукти. На 40,8% порівняно з серпнем минулого року зросли ціни і на сирі продукти харчування.

Особливо помітне збільшення вартості на овочі. Українці ще більше платять за цибулю, буряк, моркву, помідори та капусту оскільки знову ж бізнес став витрачати на виробництво більше, і пропозиція на ринку загалом зменшилась. Подорожчання імпортну негативно позначилось на вартості фруктів.

У серпні швидше росли ціни на м'ясо. Особливо на свинину, бо поголів'я свиней скоротилося. Крупи зросли в ціні, бо запаси поступово вичерпуються, а поставок для забезпечення попиту недостатньо.

Згідно зі звітом НБУ, надалі зростали ціни на алкогольні напої насамперед унаслідок збільшення виробничих витрат на енергію, сировину й тару. Але єдина категорія, де ціни за рік не змінились, – тарифи на послуги ЖКГ. Також трохи дешевшими стали транспортні послуги, оскільки ціни на пальне стабілізувались.

Щодо непродовольчих товарів та інших послуг ситуація така:

Що буде далі

В НБУ наголосили, що інфляція загалом під контролем, але все залежить від перебігу війни. Різке зростання може знову статися, якщо війна триватиме довго і логістика ускладнюватиметься ще більше. Також причиною подорожчання надалі залишається збільшення витрат компаній для виробництва товарів. Впливовим є і курс валют, зокрема очікування його погіршення, що своєю чергою збільшує інфляційний тиск.

Раніше інвестиційна група ICU спрогнозувала, що споживчі ціни зростуть майже на 30% у 2022 році, а потім дуже поступово сповільняться. Прогноз побудований на припущенні, що до кінця року серйозних змін у військовій ситуації не відбудеться.

При цьому на думку експертів, курс долара за підсумками цього року сягне 40 грн. А ще один прогноз каже, що восени ціни на овочі можуть піднятися ще на 10-15%. Читайте, чому може статися таке подорожчання.

Pro Гроші розповідав і про те, що буде із зарплатами в Україні до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі