UA RU

Більше ніякої залежності від РФ? Ще три судна прямують до портів Великої Одеси

Це свідчить про збільшення обсягів українського експорту та важливу роль нашої держави на світовому ринку

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну під загрузку експортною продукцією прямують три кораблі

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна продовжує розвивати свої експортні можливості в міжнародному судноплавстві. Так, до портів Одеси направляються три судна для завантаження експортною продукцією.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Три нових судна рухаються у напрямку українських портів під завантаження експортною продукцією. Балкери AZARA, YING HAO 01, ENEIDA підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для цивільних суден і рухаються у напрямку портів Південний та Чорноморськ", – написав Кубраков.

За його словами, після завантаження понад 127 тисяч тонн української агропродукції та залізної руди, ці судна відправляться в міжнародний рейс, спрямований до Китаю, Єгипту та Іспанії.

З Одеси вийшло перше судно з зерном

Україна вивозить сільгосппродукцію на світовий ринок завдяки новому тимчасовому коридору для суден, який створено Військово-морськими силами ЗСУ. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що судно Resilient Africa з пшеницею вирушило з порту "Чорноморськ" і рухається в напрямку Босфору. Це перше з двох суден, які скористалися новим коридором для цивільних кораблів, а інше судно вже завантажує українську пшеницю для Єгипту.

Що відомо про тимчасовий коридор для кораблів

Військово-морські сили України встановили тимчасові маршрути для цивільних суден до та з чорноморських портів. Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023, ці маршрути стали можливими завдяки зверненню України до Міжнародної морської організації (IMO) і були визнані радою IMO. На жаль, попри ці міжнародні угоди, існує військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації.

Судна, які мають намір користуватися цими маршрутами, повинні офіційно підтвердити готовність до плавання в умовах військової загрози.

Раніше ми повідомляли, що Україна та Польща домовилися разом розв'язати проблему з експортом зерна. Також ми писали, що змінилося у справі щодо експорту українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі