UA RU

Без грошей не залишимося – на скільки Україні вистачить фінансів від партнерів

Наразі для допомоги працює спеціальна міжнародна платформа, де продовжують збирати гроші

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Країна отримала вже чимало грошей від партнерів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна вже зараз забезпечена фінансовою допомогою до кінця поточного року. А тому вона зможе покривати свої витрати тепер самостійно.

Про це заявила голова Міністерства фінансів США Джанет Єллен, пише Голос Америки.

Наразі США, Євросоюз та інші міжнародні донори вже акумулювали фінансові ресурси для допомоги Україні.

Міжнародний валютний фонд вважає, що Україна потребуватиме 115 мільярдів доларів зовнішнього фінансування, якщо війна завершиться в середині 2024 року.

Однак у випадку, якщо військові дії затягнуться ще на рік, то ця потреба зросте до 140 мільярдів доларів.

США та партнери знайдуть гроші, щоб покрити потреби України, навіть якщо війна затягнеться, стверджує Джанет Єллен.

"Я переконана у стійкій двопартійній підтримці (Конгресу США), і це ж стосується наших партнерів", – сказала міністерка.

Наразі для допомоги Україні працює спеціальна міжнародна платформа. Саме тут збирають кошти для Києва.

Крім того, заплановані кошти на невідкладне відновлення та пріоритетні напрямки, наприклад, на реконструкцію енергомереж.

Куди поділися обіцяні Україні гроші від продажу "Челсі"

Раніше ми вже писали про те, що російський олігарх продав лондонський футбольний клуб під тиском санкцій через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Клуб за 2,9 млрд доларів придбав консорціум інвесторів на чолі з американцем. Сам Роман Абрамович тоді заявив, що весь прибуток з продажу буде переданий благодійному фонду для допомоги жертвам війни в Україні.

Однак уряд Великої Британії досі не схвалив роботу фонду. Саме його створили для передачі Україні всіх грошей після продажу футбольного клубу "Челсі". Тож цей процес затягується.

Проблема в тому, що використання активів, на які накладені санкції — складне юридичне питання. Велика Британія та ЄС вивчають способи, як можна конфіскувати заморожені російські активи та використовувати їх для майбутньої відбудови України.

Наразі пошуки ефективного рішення ще тривають. Детальніше про весь процес передачі допомоги для України читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Скільки коштів необхідно для відновлення України

Також ми вже писали, що за даними звіту Світового банку, Єврокомісії, ООН та уряду України, вартість швидкого відновлення у 2023 році становить 14,1 мільярда доларів. З державного бюджету вже виділили 3,3 мільярда.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив, що розвиток приватного сектору є одним із п'яти пріоритетів швидкого відновлення. Сума оцінюється у 2,8 млрд доларів.

Деталі читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує зброя для знищення ворожих цілей. Також ми повідомляли, скільки коштує захистити Україну від російських ракет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі