UA RU

Зловити успіх "за хвіст": найпопулярніші бізнес-ідеї для підприємців під час війни

Бізнесмени-початківці мають перед собою великий спектр діяльності, яка затребувана під час війни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям доступні різні варіанти відкриття власної справи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український бізнес потрібно розвивати навіть в умовах війни з різних причин: для перезавантаження економіки, збільшення робочих місць, задоволення попиту в різних сферах, виплати заробітних плат працівникам тощо. Оскільки за більш ніж 9 місяців війни чимало підприємств заморозили роботу або взагалі закрилися, наразі існує потреба у створенні власного бізнесу малими та середніми підприємцями.

Більшість людей, попри бажання, зупиняє страх, що їхня справа не вигорить, але якщо є мотивація, ведення бізнесу для початківців не стане каменем спотикання. Головне – знати заздалегідь, яка робота має всі шанси стати прибутковою в поточних умовах.

Сайт Pro Гроші розповідає, на яких ідеях варто зупинити увагу під час вибору сфери діяльності.

Топ бізнес-ідей, які точно не стануть провальними

Раніше, думаючи про можливі варіанти, чимала кількість охочих зупинялася на гастросфері. Дійсно, в Україні одне з перших місць займав цей напрям. Підприємці-початківці чомусь вважали, що ще одна кав'ярня чи магазинчик на вулиці, де цих приміщень і так десятки, обов'язково стане прибутковою. Але сьогодні ідея вже не витримує конкуренції з низкою інших варіантів, які миттєво увірвалися у список та найближчим часом не планують його покидати.

Особливо актуально в умовах періодичних відключень електроенергії. Українці масово скуповують їжу, що може зберігатися довше, та роблять стратегічні запаси на випадок блекауту. Плюс подібна продукція також потрібна військовослужбовцям. І навіть після закінчення війни подібні товари будуть швидко зникати з прилавок, бо українці, навчені минулим, купуватимуть консерви на випадок непередбачуваних обставин.

Україна на власному досвіді переконалася у важливості будівництва захисних споруд. Йдеться як про модернізацію вже наявних приміщень, так і проєктування нових житлових будинків. Інвестиції у будівництво бомбосховищ навряд чи припиниться після закінчення воєнних дій, тож ринок дозволить втілити у життя проєкти різного призначення. Зокрема захисні споруди для приватних будинків, житлових комплексів, громадських місць, на великих підприємствах тощо. Справа потребує інноваційного підходу та максимальної якості реалізації.

У 2022 році Україна досягла значного результату на міжнародній арені – стала кандидатом у члени Європейського Союзу. Новий статус відкриває чимало можливостей для бізнесу у сфері логістики, яка переживає не найкращі часи через закриття кордонів і повітряного простору, заблоковані порти. Сектор потребує свіжих поглядів на побудову нових ланцюгів постачання та маршрутів, зокрема за допомогою автомобільного транспорту. А щоб залучати іноземних партнерів, робота повинна здійснюватися згідно з екологічними нормами ЄС. Тож бізнес буде непростим, проте дуже цікавим та перспективним.

На жаль, війна принесла чимало руйнувань цивільний інфраструктурі. Уряд розробляє план допомоги та підтримки українців, які втратили житло через активні бойові дії. Наявність фінансування – вже хороший старт для власної справи у цій галузі. Наприклад, можна здавати в оренду будівельну техніку, постачати необхідні для роботи матеріали та інструменти, займатися підрядною діяльністю чи будувати тимчасове житло для переселенців. Попит на послуги постійно зростатиме, і після війни можливостей для реалізації планів буде ще більше.

Справа нелегка у заснуванні та потребує спеціальних знань, але сфера в сучасному світі дуже затребувана та перспективна. Завдяки технології блокчейн інформація може зберігатися максимально конфіденційно, а доступ шахраїв та злочинців до баз даних повністю унеможливлюється. ІТ-спеціалістів, які вміють розробляти й впроваджувати технології, наймають на роботу як фрилансерів, тож створення компанії з такими працівниками – чудова можливість побудувати успішний бізнес.

Дуже відповідальний напрямок, адже мова йде про індивідуальну роботу з людьми, які потребують медичної, психологічної чи соціальної допомоги. Як варіант – можете відкрити центр реабілітації або ж організувати психологічні консультації для військовослужбовців і людей, які постраждали від війни. Звісно, на роботу потрібно брати лише кваліфікованих фахівців, що мають досвід роботи у галузі.

Українська влада підтримує молодий бізнес

Розуміючи потребу бізнесменів-початківцям мати кошти на етапі відкриття власної справи, український уряд створює програми підтримки, якими забезпечує доступ всіх охочих до державних грантових нарахувань. Попри попередній досвід чи наявність вмінь і навичок, кожен може взяти участь у програмі, маючи бажання та бізнес-план.

Зокрема найбільш популярними наразі є грантові програми для відкриття підприємств з перероблювання, аграрного господарства, малих стартапів тощо. Варто розуміти, що отримання грантових коштів означає – ви матимете певні зобов'язання перед державою, яка дала фінанси та хоче отримати результат від підприємця у вигляді успішної та прозорої діяльності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно знати про факторинг. Також ми повідомляли про топ найбільш стійких рітейл-компаній України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі