UA RU

Незламний бізнес вільної країни. Яким 2023 рік буде для підприємців і тих, хто хоче ними стати

Коли війна руйнує все, бізнес і його робота в екстремальних умовах допомагають країні встояти та втримати стрімке падіння економіки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Російський терор сповільнив український бізнес, але не зупинив його

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Воєнний 2022 рік став для України періодом найбільших втрат за всю історію незалежності. За оцінками Міністерства економіки, падіння ВВП за підсумком попереднього року склало 30,4%. Це найгірший результат нашої держави, при цьому не такий поганий, як очікувалось. Повномасштабний напад РФ вдарив по всьому, росіяни нищать критичну та цивільну інфраструктуру, б'ють по заводах і фермах, здійснюють кібератаки й загалом роблять усе, щоб нанести якомога більшого удару по економіці та стійкості держави. І навіть в цих умовах Україна показує результати кращі, ніж всі очікують.

Бізнес працює до останнього, люди виходять на роботу, купують, продають, економіка працює. Це підсумок, з яким ми закінчили 2022 рік. Чого чекати у 2023? Сайт Pro Гроші й Олександр Висоцький, консультант з управління, засновник консалтингової компанії Visotsky Inc, розповідає, які зміни чекають на бізнес, як йому треба діяти й чи є сенс відкривати нову справу у новому році.

Податки, пільги, перевірки


Під час воєнного стану держава запровадила зміни й пільги на складний період. Зокрема, перевірки Податкової скасували, як і ПДВ та мита на весь імпорт, з'явилася можливість переходити на спрощену систему оподаткування, наприклад, сплачувати 2% від доходу замість 5%, тимчасово можна не платити ЄСВ тощо.

Спершу це все стимулювало бізнес до роботи: у момент, коли все мало б бути паралізованим, в Україні за можливості працювали всі критичні підприємства, були доступними більшість основних товарів і послуг. Згодом стало зрозуміло, що у стані війни державі потрібні гроші й надходження в бюджет, а тому небачені пільги для підприємців поступово почали скасовувати.

Повернулись ПДВ та мито на імпорт, акцизи на пальне, частково повернулись перевірки. Власне з останніми у 2023 році все буде набагато серйозніше: постановою №1363 від 6 грудня 2022 року Кабмін повернув позапланові податкові перевірки.

Ще одна найтриваліша пільга, яка стосується ставки 2% Єдиного податку, також буде скасована. Відповідно до меморандуму з Міжнародним валютним фондом Україна зобов'язалась до 1 липня 2023 року скасувати пільговий режим для спрощенців, які сплачують ЄП за цією ставкою. Проблема в тому, що через ці вигідні для бізнесу відсотки держава недоотримує величезні суми в бюджет. А це закладає сумніви, чи зможемо ми розрахуватися з новими боргами та відсотками за кредити перед фондом.

Більше доведеться платити ФОПам ще й тому, що мінімальна зарплата зросла до 6 700 грн, а прожитковий мінімум до 2 589 грн. До цих показників прив'язані ставки ЄП та ЄСВ. Наприклад, ФОПи 2-ї групи платять щомісяця 20% від мінімальної зарплати, тобто у 2023 році цей місячний платіж складатиме 1 340 грн. При цьому мінімальна сума ЄСВ тепер складає 1 474 грн (22% від мінімалки). Деякі зміни з'явилися й у формах податкових декларацій.

Так, у новому році держава поступово повертатиме бізнес у звичайні умови, щоб далі утримувати економіку та не втрачати ресурс, коли він так потрібен для ведення війни. У цьому контексті Висоцький каже, що у ситуації, яка склалася, бізнес зможе дати державі більше, а не навпаки.

2023 рік для українського бізнесу не буде легшим, ніж 2022-й. Але при цьому впевнений, що країна швидко відновлюватиметься як мінімум за рахунок спільної національної ідеї. Україна точно обрала шлях демократії, цивілізованого західного розвитку та цінностей. Буде й гарна інвестиційна привабливість. Але на це потрібен час.

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

Скільки потрібно часу – залежить від цілого набору чинників, але насамперед роль грає те, коли закінчиться війна і якими будуть наслідки.

Про крах не йде мови


За прогнозом Мінекономіки, ВВП України у 2023 році зросте на 4,6%, за прогнозом НБУ – на 5,5%, Світового банку – 3,3%. Прогнози поки приблизні, адже ми не знаємо, коли закінчиться війна, якими будуть остаточні наслідки бойових дій та в яких умовах доведеться жити й працювати українцям. Але попри всі страхи бізнес чекає на зростання.

Основною проблемою з лютого-березня було те, що логістика значно ускладнилась через руйнування, попит на деякі товари й послуги впав, сировина стала дорожчати, частина працівників пішла воювати. Серед купи проблем протягом місяців воєнного стану наприкінці 2022 року з'явилася ще й енергетична криза.

Згідно із січневим макроекономічним оглядом НБУ найголовнішою проблемою листопада стали перебої з постачанням електроенергії та водо- або теплопостачанням. Бізнес поступово адаптується, але при цьому ростуть і витрати: Росія не припиняє терористичних атак і спроб зробити в Україні повний блекаут, підприємці, розуміючи це, купують генератори, Starlink та інші речі, які не дадуть зупинити виробництво.

Витрати бізнесу ростуть на тлі енергетичної кризи

Власне попри всі складнощі бізнес налаштований на 2023 рік не так вже й погано. За даними Опендатабот з 2 січня нового року станом на 6 січня в Україні відкрили 2 440 ФОПів та 616 компаній.

Якщо ви тільки замислюєтеся про відкриття бізнесу у 2023 році – у цьому є сенс. На мій досвід, починати бізнес у кризовий час набагато легше, є свої переваги. Хтось вилітає з бізнесу, тому ви можете дешевше отримати приміщення, обладнання, людей і так далі, – пояснив Висоцький.

Попри війну та невизначеність у майбутньому 47% бізнесів очікують зростання у 2023 році. Саме такі висновки опублікувала Європейська Бізнес Асоціація після опитування, яке провели серед 104 топменеджерів компаній-членів ЄБА. При цьому 28% сподіваються втримати попередні показники.

Хоча й не для всіх наступний рік принесе гарні новини. 25% опитаних очікують погіршення справ у своєму бізнесі, при тому, що минулого року таких було лише 2%. Інвестиційних проєктів у наступному році буде менше. Але серед них побільшала частка соціальних ініціатив, адже в них тепер вкладають компанії, які планують продовжувати розвиток в Україні.

"Ми бачимо впевнений фокус бізнесу на людях, командах, громадах. Зростання інвестицій в соціальні ініціативи та підтримка своїх співробітників свідчить про довгострокову прихильність компаній, які хочуть і готові продовжувати роботу в Україні попри найстрашніші виклики", – розповіла Анна Дерев'янко, виконавча директорка ЄБА.

Висоцький каже, що основне зараз для бізнесу – адаптація і вибір правильної стратегії. Можливо, мета збільшити прибуток, зараз підходить не всім, і сконцентруватися треба на утриманні показників. Або ж варто подумати, як змінювати показники без зміни потужностей, отримуючи максимум із наявних.

Український бізнес звик діяти "великими мазками". Але навіть якщо у вас було багато грошей та філій, і ситуація краща, ніж в інших українських компаній, стійте твердо на ногах. Відстежуйте ефективність, оцінюйте штат, організацію. Те, що майбутнє є, поза сумнівами. І ті, хто на кризовому ринку навчаться виживати, вийдуть після війни переможцями. Ті, хто проривався, побачать зміни та скористаються ними, бо будуть ресурси, – зауважив бізнесмен.

Експерт додав, що зараз українському бізнесу варто думати не лише про розвиток на внутрішньому ринку, а і про вихід на зовнішній. Причина не в тому, що в Україні буде мало можливостей для зростання. Він каже, що перспективи однозначно є, але і шансів на більший успіх і прибутки для українських компаній стає все більше за кордоном. Попит на наш продукт є, він відрізняється залежно від країни.

Враховуючи обсяги інтернет-торгівлі, та й взагалі світові тренди, потрібно відходити від мислення "в якій країні я продаватиму" до мислення "якій аудиторії і в яких країнах я продаватиму", – зауважив Висоцький.

Тому попри війну і складні умови відмовлятися від ведення підприємницької діяльності точно не треба. Держава зараз багато в чому залежить від бізнесу та економічної активності громадян. Складнощі є у всіх, але найскладніші перші моменти війни ми встояли завдяки тому, що намагалися зберегти звичайний плин речей: бізнес працював, країна працювала. Чим активнішими ми будемо, тим менше негативних наслідків буде, і тим сприятливіші умови будуть для відновлення.

Раніше ми розповідали, що у січні ПриватБанк запустив нову програму кредитування для бізнесу. Крім того, ми писали про 3 головні нововведення 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі