Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні завершився воєнний опалювальний сезон – про що варто знати

З'ясовували, яка ситуація в енергетиці після завершення опалювального сезону

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В усіх українців вже холодні батареї

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У п’ятницю, 14 квітня, в Україні офіційно завершися опалювальний сезон, найскладніший в нашій історії через те, що він проходив в умовах повномасштабної війни.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

Спеціалісти зазначають, що в країні вже почали підготовку до наступної зими.

У Києві вимикати опалення почали лише з 8 квітня. Натомість у низці регіонів опалювальний сезон завершився ще наприкінці березня. В першу чергу тепло відключили в Херсонській, Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Волинській та Вінницькій областях.

Поточний опалювальний сезон почався 15 жовтня 2022 року, а попередній завершився 28 березня того самого року.

Яка ситуація в енергетиці

Після вимкнення опалення покращилась ситуація в енергосистемі України. Зараз виробництва струму вистачає на всіх споживачів і навіть на невеликий експорт до Європи.

"Зростає генерація гідроелектростанції на тлі зростання рівня води в річках. Щоб уникнути масштабних підтоплень населених пунктів вздовж рік Дніпро і Дністер, на ГЕС здійснюються контрольовані скидання води", –зазначили в Укренерго.

Як отримати субсидію на неопалювальний сезон

У Мінсоцполітики зазначили, що у разі, якщо українці хочуть отримувати субсидію на оплату комунальних послуг після завершення опалювального сезону, їм потрібно виконати одну з таких умов:

  • погасити заборгованість;
  • укласти договір з надавачами житлово-комунальних послуг про реструктуризацію заборгованостей;
  • надати документальне підтвердження оскарження заборгованості в судовому порядку.

Заборгованість за комуналку може стати причиною відмови у подальшому призначенні допомоги. Тому, щоб такого не сталося, таку заборгованість потрібно погасити до травня 2023 року.

Як отримати компенсацію за оплату комуналки

На це можуть розраховувати громадяни, які у складний для країни час допомогли внутрішньо переміщеним особам та дозволили їм жити у своїх оселях. За одну розміщену особу українці отримують 450 гривень компенсації для оплати комунальних послуг, відповідно за двох осіб держава виплачує 900 гривень.

Щоби отримати допомогу, власник житла має звернутись до органів місцевого самоврядування або зайти на сайт prykhystok.gov.ua. Українці, які хочуть оформити компенсацію, мають відповідати таким критеріям:

  • бути повнолітнім власником житла;
  • не мати заборгованості за комунальні послуги;
  • дати прихисток у своїй оселі ВПО, не стягуючи з них плату;
  • зареєструвати в себе ВПО.

Раніше ми розповідали, що зміниться для деяких українців у призначенні субсидії у квітні. Також ми писали, через яку помилку можуть відмовити у наданні допомоги. Більше про субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.