Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кран краще прикрутити: що треба знати про пільгові нормативи на воду

Розповіли, які пільги передбачені для громадян України на послуги з водопостачання та водовідведення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які ліміти з водопостачання краще не перевищувати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні діють пільгові нормативи на оплату комуналки. Вони охоплюють більшість послуг, таких як електрозабезпечення, газопостачання, водопостачання та водовідведення.

Про це йдеться на сайті Кабінету міністрів України.

Відповідно до ухвали Кабміну від 6 серпня 2014 року №409 "Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування" (зі змінами) від 6 серпня 2014 року, пільгові нормативи на оплату послуг з водопостачання та водовідведення є такі:

  • Послуга з централізованого постачання холодної води – 2 куб. м холодної води на одну особу на місяць.
  • Послуга з централізованого постачання холодної води за відсутності постачання гарячої води – 3,6 куб. м холодної води на одну особу на місяць.
  • Послуга з централізованого постачання холодної води у разі відсутності постачання гарячої води більш ніж як на 14 діб – 3,6 куб. м холодної води на одну особу на місяць.
  • Послуга з централізованого водовідведення – 3,6 куб. м на одну особу на місяць.
  • У разі відсутності централізованого водовідведення (за відсутності системи централізованого водовідведення та за наявності централізованого водопостачання і вигрібних ям) для вивезення рідких нечистот – 3,6 куб. м на одну особу на місяць.
  • У разі відсутності централізованого водовідведення (за відсутності системи централізованого водовідведення і централізованого водопостачання та за наявності вигрібних ям) для вивезення рідких нечистот – 0,76 куб. м на одну особу на місяць.
  • Послуга з централізованого постачання гарячої води – 1,6 куб. м гарячої води на одну особу на місяць.

Хто має право на субсидії у 2023 році

На субсидію можуть розраховувати сім'ї, які платять за комунальні послуги більше за визначений для них обов’язковий платіж. Цей платіж розраховується за спеціальною формулою для кожної окремої родини та залежить від доходів членів сім'ї.

Раніше українцям потрібно було самостійно розраховувати відсоток платежу, але це змінилось у 2023 році. Тепер нічого самостійно рахувати не потрібно, інформація про право на субсидію, а також її розмір автоматично згенерується на вебпорталі електронних послуг ПФУ або порталі "Дія".

Раніше ми розповіли, які комунальні послуги пенсіонери можуть отримати зі 100% знижкою, а також де найдорожча та найдешевша вода в Україні

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.