UA RU

Імпортного газу не буде? До чого готуватися українцям взимку

Розбиралися, як Нафтогаз готується до наступного опалювального сезону та чому може відмовитися від імпорту блакитного палива

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон може пройти без імпортного газу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон-2024 Україна може вперше пройти без імпорту газу. Але в разі воєнних ризиків можна буде швидко докупити обсяги, яких бракуватиме.

Про це йдеться в заяві голови НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова виданню NV.

"Цього року українського газу буде достатньо, аби пройти опалювальний сезон 2023-2024 без імпорту", — сказав він.

Які плани щодо видобутку газу

За словами Чернишова, у 2023 році Нафтогаз має намір видобути 13,5 млрд кубометрів газу. Також маємо певні очікування від приватних видобувників.

"Але є воєнні ризики. Тому Нафтогаз долучився до платформи спільних закупівель газу Aggregate EU. Тобто якщо при негативному розвитку подій палива не вистачатиме, ми зможемо оперативно замовити потрібні нам обсяги", — сказав голова НАК.

Чернишов наголосив, що це тільки фактор війни.

"А взагалі Україна посідає друге місце в Європі за підтвердженими запасами газу. І ми маємо нарешті почати використовувати цей потенціал", — додав він.

Підготовка до опалювального сезону 2023/2024 — що відбувається

Раніше ми зазначали, що за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на початок осінньо-зимового періоду українські сховища планують поповнити 14 млрд кубічних метрів газу.

"Наша стратегічна мета — мінімізувати імпорт газу в Україну, збільшивши натомість обсяги власного газовидобутку", — зазначив він.

Що з газом

За інформацією прем'єра, станом на зараз в українських сховищах зосереджено 9,2 млрд куб. м газу. При цьому Україна входить до трійки країн Європи з найбільшими запасами газу.

Тобто, коли деякі наші західні сусіди витрачають мільярди доларів, купуючи енергетичні ресурси, Україна здатна забезпечити свої потреби у "блакитному паливі" власним видобутком.

До того ж Україна має у своєму розпорядженні чи не найбільші у Європі підземні газові сховища (ПСГ), у яких можна зберігати понад 30 млрд кубів газу.

Зараз вони заповнені менш ніж на половину, тому Україна пропонує свої газові сховища європейським компаніям.

Як самостійно підготуватися до холодів

Наступний опалювальний сезон для українців може виявитися не менш складним, аніж попередній. Тому у Міністерстві розвитку громад та територій ще наприкінці минулого року створили рекомендації, які й зараз не втратили свою актуальність.

Отже, українцям рекомендують:

Також громадянам радять по можливості об'єднати свої домогосподарства.

Раніше ми розповідали, чому світло для українців неодмінно подорожчає цього року. Ще ми писали, хто з українців може отримати 100% знижку на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі