UA RU

Ціни, пільги, умови: що треба знати про громадський транспорт у Польщі

Розповідаємо, скільки коштує громадський транспорт у Польщі та які пільги для українських переселенців досі діють

Фото: Pexels, Wikimedia. Колаж: Pro Гроші

Квитки на громадський транспорт в цій країні універсальні

Фото: Pexels, Wikimedia. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато наших громадян евакуювалося за кордон, і найбільше людей тимчасово переїхало до Польщі. Для українців запропонували багато пільг і безоплатних соціальних послуг, зокрема і пільговий проїзд в громадському транспорті.

Але чи діють ці послуги на початку осені? І яка вартість проїзду в транспорті в звичних умовах? Pro Гроші розповідають, що варто знати про громадський транспорт у Польщі.

У різних містах різна вартість

У Польщі добре розвинена система громадського транспорту. Є різні види квитків, але вони всі універсальні. Тобто, купувати окремо квиток на трамвай, а потім автобус не потрібно. Придбати їх треба заздалегідь, наприклад, у кіосках, і обов'язково "пробити" під час поїздки.

У різних містах країни вартість квитків відрізняється, хоча й не сильно. Наприклад, ціни у столиці Варшаві такі:

А для студентів передбачено пільговий проїзд зі знижкою 50%.

Пільги для українців

Після 24 лютого 2022 року у Польщі зокрема більшість громадського транспорту стало безкоштовним для українців, або ж пропонувалися знижки. Для цього потрібно було показувати документи, що посвідчують особу чи підтверджують статус тимчасових переселенців.

Проте вже в червні та липні пільги поступово почали скасовувати. Наприклад з 1 липня квитки на потяги РКР Intercity продають на загальних умовах.

Рішення щодо пільг українцям в автобусах і трамваях приймали адміністрації міст самостійно. З 1 липня більшість із них скасували таку опцію, і українців розглядають як звичайних пасажирів.

Але залишилось місто, яке все ще надає такого виду допомогу. На порталі "Я в Польщі" повідомили, що на певних умовах у Торуні залишили пільги. Зокрема, допомогу з транспортом можна отримати так:

Також тривалий час пільги зберігали в Познані та Щецині, але вони завершились 30 вересня.

Скільки Польща витрачає грошей на одного переселенця

Раніше сайт Pro Гроші писав, що країна витрачає близько 2 200 злотих на кожного українця. До цього входить:

Від Євросоюзу Польща отримала майже 144 мільйонів євро, однак ця сума пішла в основному на зміцнення кордону.

Ми також розповідали про систему оподаткування в Польщі, скільки відсотків від доходу і за що треба сплачувати. Читайте, що треба знати про податки кожному підприємцю. Читайте наш матеріал і про те, як з 21 вересня у Польщі змінилися правила дорожнього руху.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі