UA RU

Збільшення цін та попиту – чого чекати від ринку нерухомості влітку

Експертка запевняє, що станом на зараз є пожвавлення ринку, яке сталося через кілька факторів

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ціни на ринку можуть вирости ще більше

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ринок нерухомості досить часто піддається змінам, адже він залежний від багатьох факторів, які мають місце всередині країни та й у світі загалом. Саме тому, якщо ви хочете придбати житло, інвестувати в нього або навіть просто орендувати, то варто слідкувати за всіма подіями. Адже від цього залежить вартість нерухомості, попит на неї та ваш дохід у майбутньому.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Що буде відбуватися з ринком нерухомості влітку

Зміст
1.Первинний ринок
2.Вторинний ринок
3.Чи зміниться ситуація з орендою нерухомості

Первинний ринок



Тренд на відновлення купівельної активності на первинному ринку зберігатиметься. Якщо зараз ми говоримо про відновлення на рівні 20% від довоєнних обсягів, то протягом літнього періоду з урахуванням сприятливою суспільно-політичної та геополітичної ситуації є шанси додати до цього показника ще щонайменше 15-20%.

Покупець на ринку є, але він вкрай обачний та стривожений можливим "крахопадом" через останні заяви великих гравців про припинення будівництва і в передчутті новин із фронту.

Якщо девелопери продовжать нарощувати реальну будівельну динаміку на майданчиках, будуть готові йти назустріч людям у вигляді фінансових інструментів тривалого розтермінування (щонайменше від 3 років) з мінімальним першим внеском від 10% вартості й персоналізовано підходитимуть до взаємодії з покупцем, а саме гарантуватимуть виконання взятих на себе зобов’язань чи повернення коштів, якщо щось піде не так, то попит відновлюватиметься швидше. Минула ера мас-маркета, настав час персоналізованого продукту в девелопменті, – говорить експертка.

На що буде попит

Вже є зацікавлення саме в продукті в сегментах комфорт+ класу. Йдеться про формати поліфункціональних кварталів та місто в місті з рекреаційним потенціалом і екосистемою замкнутого циклу (коли все необхідне для життя, роботи, розвитку, відновлення є на території).

Є тенденція і на зростання кількості охочих придбати двокімнатні й трикімнатні квартири, адже тепер часто сім’ї об’єднуються і живуть під одним дахом кількома поколіннями.

Чи зміниться вартість житла

Подорожчання будівельних матеріалів і робочої сили продовжує штовхати догори ціну квадратного метра. Якщо врахувати інфляцію, курс долара, здорожчання логістичних ланцюжків через втрату виробничих потужностей, здорожчання сировини, брак кваліфікованих кадрів, то варто очікувати зростання середньої вартості квадрата на 10%.

Вторинний ринок



Тут попит, сформований в результаті нестабільності первинки на початку війни, себе вичерпав. Не можна вже сказати, що платоспроможний покупець зверне увагу на цей ринок.

Медіанна ціна в столиці продовжує знижуватись. За останні два місяці вона впала на 10% і зараз знаходиться на рівні 45 тисяч гривень. Однак на вторинному ринку вартість завжди дуже залежить не тільки від якісних характеристик квартири (локації, транспортної доступності, інфраструктурного наповнення району тощо), але й від очікувань власників і їхньої оцінки вартості лота.

Надалі, думаю, нас чекає рух до стабілізації цін на вторинному ринку, включно і з західними регіонами, які все ще тримають цінове лідерство. Йдеться про Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ та Ужгород передусім. Але на цих ринках поки середня ціна тримається, – додає Вікторія Берещак.

Скільки в середньому коштує житло у західних регіонах за квадратний метр (грн)
1
Львів
52 000
2
Ужгород
41 000
3
Луцьк
35 000
4
Тернопіль
34 000
5
Івано-Франківськ
30 000

Чи зміниться ситуація з орендою нерухомості



Станом на зараз є пожвавлення ринку оренди в столиці. Це прогнозована реакція на два моменти:

Люди вважають Київ більш надійним завдяки роботі ППО, тож чималий відсоток жителів Харківщини, Сумщини, Херсонщини та Миколаївщини осідають саме в столиці, – каже експертка.

Зараз середня вартість квартир в Києві після просідання дещо зросла. Проте це тренд на вирівнювання цін.

Яка середня ціна оренди житла в столиці (грн)
1
Однокімнатна квартира
8 000 – 9 000
2
Двокімнатна квартира
10 000 – 12 000
3
Трикімнатна квартира
від 12 000

Поки що стабільно завищені ціни через дисбаланс між попитом і пропозицією тримають Ужгород, Івано-Франківськ, Тернопіль та Львів. Тут ще минулого року середня ціна зросла від 70 до 150% і практично не знижувалась.

Раніше сайт Pro Гроші писав про купівлю нерухомості за кордоном та підводні камені. Також ми повідомляли про ціни на "вторинку" в Києві та скільки коштують квартири залежно від типу забудови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі