UA RU

Прибудинкова територія – що до неї входить і хто має права власності

Розповідаємо, що повинні знати мешканці багатоквартирних будинків про ділянку навколо житлового об’єкта

Фото: Нова Англія/Facebook

Прибудинкова територія ЖК

Фото: Нова Англія/Facebook

Прибудинкова територія є частиною ринку нерухомості та необхідна для покращення життя мешканців багатоквартирних будинків, їх безпеки та дозвілля. Не всі українці розуміють, які мають права та обов’язки щодо керування/облаштування/догляду за такими ділянками.

Сайт Pro Гроші розповідає, що включає прибудинкова територія та кому заборонено нею користуватися.

Що входить у прибудинкову територію


Там зазвичай розташовують різні будівлі, об’єкти та конструкції, необхідні для повсякденного користування, задоволення житлових, соціальних і побутових потреб мешканців будинку. Сучасні новобудови здебільшого облаштовують зручною інфраструктурою, тоді як стара нерухомість рідко має щось подібне.

Загалом прибудинкова територія включає (за наявності):

Громадянам України заборонено складувати сміття на прибудинковій території, засмічувати озеленення, руйнувати квітники і газони, пошкоджувати приватну власність тощо. Іншими словами, не можна займатися руйнуванням і порушувати природну життєдіяльність рослин.

Хто має права власності на прибудинкову територію


Суб'єктами права власності виступають територіальні громади, якщо йдеться про землі комунальної власності, держава – якщо мова про територію державної власності, та об'єднання власників багатоквартирного будинку.

Обслуговування лягає на плечі ОСББ у випадку створення мешканцями власної управлінської організації. Деякі групи власників житла теж інколи формують кооперативи чи спілки для спільного керування.

Навіть органи місцевого самоврядування можуть брати на себе відповідальність за обслуговування прибудинкових територій. Наприклад, вони відповідають за благоустрій, вивезення сміття, освітлення та ін.

Якщо відбулося пошкодження чи руйнування багатоквартирного будинку, то майнові права на земельну ділянку та нерухомі об’єкти зберігаються за співвласниками.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки людей можна приписати в одному житлі. Також ми повідомляли про ринок нерухомості восени і розповідали, чи варто українцям купувати житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі