UA RU

Комерційна нерухомість для бізнесів: експертка розкрила карти щодо інвестування

Разом з експертом розібралися, як змінився ринок комерційної нерухомості в Україні та які наразі є особливості інвестування у такі приміщення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вимоги власників приміщень та покупців/орендарів значно змінилися в умовах війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Комерційна нерухомість грає важливу роль в сучасному бізнес-середовищі, надаючи простір для різноманітних сфер діяльності. Проте повномасштабна війна в Україні внесла свої корективи й у цю частину ринку нерухомості, змінивши вимоги як власників приміщень, так і потенційних покупців та орендарів.

Які зараз є особливості інвестування в комерційну нерухомість в Україні та яка ситуація з попитом, редакція Pro Гроші дізнавалася в експертки з ринку нерухомості Вікторії Берещак.

Інвестиції в комерційну нерухомість


За словами експертки, якщо говорити про інвестиції в комерційну нерухомість для пересічного українця, то передусім мається на увазі стріт-формат та комерційні приміщення в складі житлових комплексів. Тому що класична комерційна нерухомість, до якої належать торговельна, офісна та логістична (складська), вимагає високого порогу входу.

Тобто, якщо ви не маєте сотень тисяч доларів для інвестування, як правило, увійти у професійні проєкти комерційної нерухомості неможливо.

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Попит серед бізнесів на ринку


Якщо розглядати період 2022 року, то, безперечно, попит на комерційну нерухомість, а саме формат приміщень в новобудовах, впав в умовах нестабільної фінансово-економічної ситуації в країні та повномасштабної війни. Тому що бізнесу потрібен був час, аби прийти в себе та адаптуватися до нових реалій.

Таким чином за перше півріччя 2022 року загальний попит на комерційну нерухомість по Україні в середньому знизився на 56%. Це власне була реакція українського бізнесу на ті реалії, які ми мали, тому цей попит на оренду комерційних приміщень точно показує, що бізнес був "в шоці" певний час, – зазначила експертка.

Проте, за її словами, був і обнадійливий проміжок з середини липня до середини жовтня 2022 року, коли в Україні фіксувалося пожвавлення зацікавленості бізнесів в оренді комерційних приміщень. Насамперед йдеться про західні області, а саме:

При цьому зацікавленість була з боку релокованих бізнесів або внутрішньо переміщених осіб. Експертка зазначила, що чималий відсоток складали люди з Харкова, Херсона та Миколаєва.

Зміна вартості комерційної нерухомості


Якщо проаналізувати реальний попит та реальну пропозицію, то можна виділити 4 тенденції, які зараз на ринку є досить актуальними для бізнесів.

  1. Зростання зацікавленості в меншій площі приміщення від 60 до 80 квадратних метрів, оскільки бізнеси не бачать сенсу витрачати більше грошей на велике приміщення, яке не буде функціонувати на всі 100%.
  2. Зацікавленість в оренді приміщень у західних регіонах України. Але варто пам'ятати, що пропозиція у цих регіонах досить обмежена.
  3. Політика дисконтів та спеціальних умов оренди на період воєнного стану. Коли власники приміщень готові йти назустріч орендарям.
  4. Відмова сервісних бізнесів від великих приміщень. Це може бути зовсім перегляд своєї локації, або бізнеси можуть об'єднуватися, наприклад, б'юті-салон з магазином косметики.

Ці тенденції напряму впливають на зниження вартості комерційної нерухомості.

Якщо ми говоримо про купівлю, то середня ціна комерційних приміщень в новобудовах знизилася на 15%. Щодо вторинного ринку, то там дуже різноманітна низка пропозицій, все залежить від локації, якісних характеристик ремонту та інженерних комунікацій, місця розташування тощо. Але там теж просіла ціна.

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Ще одним фактором зміни вартості комерційних приміщень є зростання кількості пропозицій, особливо у Київському регіоні. Зараз в центрі столиці можна побачити безліч оголошень про оренду такої нерухомості. Однак, якщо подивитися на цей лот, то, як правило, це приміщення площею понад 150 квадратних метрів.

Що стосується оренди, то, знову ж таки, враховуючи політику персональних дисконтів, можна сказати, що в середньому вартість оренди впала на 12% у Київському регіоні, – каже експертка.

Наразі попит на комерційну нерухомість починає потроху відновлюватися, це пов'язано насамперед зі зниженням психологічного градуса. Бізнес розуміє, що зараз він може підтримати український економічний фронт, створивши робочі місця для громадян та сплачуючи податки. Саме тому підприємці знову починають шукати ідеальні приміщення для ведення своєї діяльності.

Раніше ми розповідали, чи варто інвестувати в закордонне житло. Також ми писали, які екологічні проблеми впливають на ринок нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі