UA RU

Інвестиція або антикваріат? Чи варто купувати квартири в хрущовках у 2024 році

Перед прийняттям рішення треба ретельно вивчити всі аспекти, врахувати ризики та переваги даного житла

Фото: pexels

На ринку нерухомості залишилися хрущовки

Фото: pexels

В Україні на продажі й досі можна помітити квартири з будинків, що були побудовані за часів Микити Хрущова. У народі їх називають "хрущовками". Вони досить старі, однак мають вигідні ціни, якщо порівнювати із сучасним ринком нерухомості. Саме тому люди вагаються, чи варто купувати квартири в таких будинках сьогодні.

Сайт Pro Гроші розповідає, про ризики та переваги такого житла.

Варто розуміти, що такі будинки збудували в період з 1956 по 1985 роки. Квартири мають:

Ризики купівлі квартири в хрущовках

Важливо, що ще в ті часи зведення будинків планувалося, як тимчасове. Воно мало вводитися в експлуатацію лише на 25 років, однак люди живуть там і досі, а тому можуть помітити проблеми з:

Сьогодні ці будинки можуть не відповідати сучасним вимогам енергоефективності. Це стане причиною великих витрат на опалення та кондиціювання. А через те, що матеріали використовувалися одні з найдешевших, то і про хорошу шумоізоляцію варто забути.

Які переваги мають квартири в хрущовках

Перш за все – локація, адже дані будівлі здебільшого розташовані близько до ключових транспортних вузлів. Це може зробити їх привабливими для життя та інвестицій. Також вони мають доступні ціни, а тому молоді сімʼї або люди з обмеженим бюджетом надають хрущовкам перевагу.

До того ж власники квартир часто роблять великі знижки при продажі. Тому є можливість значно заощадити на покупці нерухомості. Однак потім ви помітите такі проблеми, як:

Як результат, після купівлі такої квартири вам доведеться зробити капітальний ремонт, аби усунути усі наявні проблеми. А для цього необхідно буде вкласти ще додаткову суму грошей або ж просити знижку у продавця, яка зможе покрити усі витрати.


Сьогодні покупцям варто розуміти, що у 2024 році купити хрущовку дійсно може бути вигідною. Однак разом з цим, така інвестиція є досить ризикованою. А тому перед прийняттям рішення треба ретельно вивчити всі аспекти, врахувати ризики та переваги, а також особисті потреби та плани на ваше майбутнє.

Раніше ми повідомляли, хто з українців може подати заяву на отримання безплатного житла. Також пропонуємо дізнатися, чи варто українцям поквапитися з покупкою нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі