UA RU

За що вчителі можуть отримати премію – головні правила у 2023 році

Розповідаємо, які премії та за що можуть отримати українські педагоги у новому навчальному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські вчителі можуть отримати премію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським законодавством передбачено, що вчителі за особливі трудові заслуги можуть отримувати премії. Положення про преміювання розробляє заклад освіти. Саме такий документ визначає критерії їх виплат.

Pro Гроші пояснюють, за що вчителі можуть отримати премії у 2023 році.

Преміювання вчителів передбачено Кодексом законів про працю. Премію можуть виплатити за підсумками роботи педагога протягом певного періоду (місяць, квартал, рік). Також додаткові виплати вчителі можуть отримати до державних та професійних свят або ж ювілейних дат.

Служба освітнього омбудсмена виокремила такі орієнтовні критерії для преміювання:

Однак такі критерії лише орієнтовні. Кожен заклад освіти може шляхом проведення колективних переговорів визначити власні критерії щодо нарахування премії й внести їх до положення про преміювання.

Які розміри премії в школах

Українським законодавством не передбачені максимальні розміри премій. Яку виплату отримає педагог, визначається з урахуванням доплат і надбавок.

Також у вчителів є можливість отримати щорічну грошову винагороду, яка виплачується в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків.

Крім того, щороку при наданні щорічної відпустки педагогічним і науково-педагогічним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу.

Також потрібно знати, що преміювання школи здійснюють в межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік.

За що можуть позбавити премій

Раніше ми вже розповідали про те, що позбавити премії вчителя можуть через такі причини:

Загалом умови, за яких працівника можуть позбавити премій, повинні бути передбачені у положенні про преміювання закладів освіти.

Раніше ми писали про те, скільки отримують вчителі, які продовжують працювати в школі. Також ми розповідали, які доплати отримують вчителі за класне керівництво.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі