UA RU

Спеціалістів розбирають за секунди? На кого "полюють" роботодавці

Через кілька років на ринку праці в Україні очікується суттєве зростання кількості вакансій

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні шукають нових фахівців

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці працює попри війну. Ба більше, деякий час попит на певні професії лише зростає. Цього разу до списку додались нові спеціалісти.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

На сьогодні на ринку праці є попит на робітничі професії, логістику та продажі.

"Рівень безробіття в Україні знижується, проте повільно. Одна з головних причин – кваліфікаційні диспропорції. Під час війни зріс попит на одні спеціальності та впав на інші. Дуже часто шукачі роботи пропонують одні навички, а роботодавці потребують інших. У результаті бізнес відчуває чималі труднощі із закриттям вакантних позицій", – сказано у повідомленні.

Також активніше шукають фахівців у галузях охорони здоров’я та освіти.

У Нацбанку зауважують, що проблема з персоналом здебільшого через вимушену міграцію українців, спричинену війною. Але пожвавлення економіки все ж сприяє поступовому відновленню ринку праці.

Які професії матимуть попит через 5 років

Через 5 років на ринку праці в Україні очікується суттєве зростання кількості вакансій, пов’язаних з цифровими технологіями та цифровою торгівлею. Також приблизно на 10% зросте кількість робочих місць у сфері освіти та на 30% – у сфері сільського господарства.

Загалом високий попит спостерігатиметься на такі професії:

Які професії можуть зникнути через штучний інтелект

Ми вже писали про те, що під загрозою зникнення 10 професій, побудованих на створенні, аналізі, компіляції, обробці інформації. Йдеться про:

Але експерти запевняють, якщо використовувати нейромережу як помічника, а не повноцінний замінник людини, то можна значно підвищити рівень роботи та уникати помилок. Більше читайте в нашому матеріалі тут.

Раніше ми розповідали, які 3 професії невдовзі можуть зникнути з ринку праці. Також ми писали, ким буде найвигідніше працювати після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі