UA RU

Блекаути та перепади напруги: як підготувати техніку до зимових відключень

Українцям рекомендується підготуватися до ймовірних зимових відключень світла, захистивши свою побутову техніку

Фото: Unsplash

Рекомендується вимикати техніку з розеток, якщо відключили світло

Фото: Unsplash

Через пошкодження енергетичної інфраструктури взимку в Україні очікується відключення світла до 18 годин на добу. Це може призвести до перепадів напруги та пожеж.

Про це розповів технічний директор ПАТ "Черкасиобленерго" Павло Солоха.

Як уберегти техніку від перепадів напруги

Графіки відключень можуть спричинити перепади напруги:

Увімкнення великої кількості побутових споживачів і кількох високопотужних об’єктів одночасно може бути однією з причин перепадів напруги. Як правило, це відбувається вранці та ввечері.

"Навіть якщо у квартирі чи будинку не помітні перепади напруги, побутова техніка все одно поступово виходить з ладу. Річ у тім, що коли під час відновлення електроживлення одночасно починає роботу майже вся техніка, у будинковій мережі в будь-якому разі виникають "стрибки" напруги", – наголосив Павло Солоха.

З цієї причини експерт рекомендує вимикати побутову техніку, таку як холодильники, бойлери та пральні машини, з розеток під час відключення світла. Прилади не повинні бути включені в розетку одразу після появи світла. Краще почекати 10-15 хвилин, оскільки саме тоді відбуваються значні коливання. Недолік цього методу полягає в тому, що іноді може статися стрибок напруги й через тривалий час після відновлення електроенергії.

Друга порада – встановити реле напруги. Це реле буде відключати всі побутові прилади та фіксувати значні відхилення від стандартних напруг. Цей пристрій подає сигнал, коли напруга нормалізується, і техніка знову підключається до електромережі.

Реле напруги бувають двох типів:

Хоча перший тип більш потужний і надійний, його встановлення потребує залучення електрика. Найпростіші моделі можуть витримувати струм від 10 до 16 А. Цього достатньо, якщо техніку підключати поштучно. Всі домашні електроприлади можна захистити за допомогою потужніших реле напруги.

Стабілізатори напруги або джерела безперебійного живлення (ДБЖ) – це ще один спосіб захистити електроприлади. Хоча ДБЖ мають меншу потужність, вони все одно підтримують запас струму у внутрішніх або зовнішніх акумуляторах. Своєю чергою, стабілізатори потужніші, але не мають батарей.

Експерт підкреслив, що потужність ВА (вольт-ампер), а не Вт (ват), зазвичай указують у характеристиках стабілізаторів. Щоб визначити необхідну потужність стабілізатора, потрібно помножити його число (ВА) на 0,7-0,9 (залежно від моделі). Таким чином, прилади такої потужності зможуть використовувати цей стабілізатор (уже у Вт).

Рекомендується враховувати запас потужності 10-20%, щоб стабілізатор не працював за межами своїх можливостей.

Раніше ми розповідали про те, що експерти назвали 8 найкращих зарядних станцій у 2024 році. Також ми писали про те, які важливі речі перед зимовими відключеннями світла треба купити вже сьогодні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі