UA RU

Залишитись без грошей під час війни: українцям пояснили, чи можуть заблокувати усі рахунки

Розповідаємо, що варто знати українцям, які потрапили під обмеження виконавчої служби щодо арешту рахунків

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям, ймовірно, не заблокують рахунки одразу в усіх банках

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, з 9 травня українським банкам дозволили накладати арешт на рахунки громадян, які мають заборгованість у менш ніж 100 тисяч гривень. Втім це не означає, що будуть арештовані абсолютно усі рахунки.

Як пояснили в Асоціації приватних виконавців України, санкції повинні застосовувати лише щодо одного рахунку в одному банку. При цьому незалежно від кількості виконавчих проваджень стосовно одного боржника визначається лише один рахунок для здійснення видаткових операцій.

"Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, з якої боржник може здійснювати видаткові операції. Банк здійснює видаткові операції в межах дозволеної суми у разі надходження від виконавця постанови про визначення рахунку. Виконавець зобов’язаний винести таку постанову протягом двох робочих днів з дня отримання заяви боржника та не пізніше наступного робочого дня надіслати постанову банку", — йдеться у повідомленні.

Чому рахунки українців блокують

Усе через новий Закон, за яким банки повинні блокувати рахунки своїх клієнтів. При цьому фінансовим установам дозволяється бути більш-менш лояльними до своїх клієнтів.

Таким чином, українці із заарештованими рахунками продовжувати користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень.

Для цього клієнтам потрібно виконати лише одну умову:

З яких ще причин банк може заблокувати картку клієнта

Фінустанова може запідозрити особу в шахрайстві, якщо помітить підозрілі дії на картці чи в додатку. Наприклад, у разі трьох невірно введених PIN-кодів доступ до рахунку закриють.

Також банк може заблокувати картку, якщо протягом одного дня спостерігатиметься активне зняття готівки. Такі дії можуть бути застосовані на випадок, якщо картку клієнта було викрадено.

Раніше ми розповідали, що один із найпопулярніших банків України заблокував рахунки майже 400 тисячам своїх клієнтів. Також ми писали, що OTP Bank визнали одним із спонсорів війни в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі