UA RU

Як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб отримати компенсацію – інструкція

Невдовзі українці зможуть отримувати відшкодування за постраждале чи зруйноване через війну житло

Фото: УНІАН, ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як фіксувати зруйноване житло

Фото: УНІАН, ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну Росії проти України житло багатьох українців було пошкоджене або зруйноване. У такому випадку передбачена компенсація.

Про те, як правильно зафіксувати руйнування житла, розповіла голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк в Telegram.

Вона пояснила, що наразі до другого читання готується відповідний законопроєкт №7198 про відшкодування постраждалого та зруйнованого житла.

"Втім, уже зараз ви можете подати інформаційне повідомлення у "Дії" та здійснити фото- та відеофіксацію руйнувань. Звісно, якщо це можливо і не загрожує вашій безпеці", – зазначила Шуляк.

Як зафіксувати руйнування житла

Яку компенсацію можна отримати

Українцям будуть доступні два види компенсацій: грошова та у вигляді житлових сертифікатів. Держава фінансуватиме будівництво нового житла тільки у тому випадку, якщо сім'я у результаті бойових дій втратила приватний будинок. Все через те, що побудувати окрему квартиру – фізично неможливо. Адже вона все одно буде у багатоповерховому будинку.

Тому власник пошкодженого житла зможе отримати на вибір або сертифікат для купівлі чи інвестиції в будівництво квартири у будинку, або ж гроші, за які він зможе купити будівельні матеріали на відновлення свого житла.

Важливо пам'ятати, що права на компенсацію не матимуть такі категорії громадян:

Також законодавством будуть передбачені категорії українців, які матимуть пріоритетне право на компенсацію. Серед них – учасники бойових дій, ті, хто отримав унаслідок війни інвалідність, багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю І та II груп.

Раніше ми розповідали про те, які розміри компенсацій виплачують за зруйноване окупантами житло. Також ми пояснювали, яка категорія українців зможе отримати від держави замість житла допомогу у вигляді грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі