UA RU

Як курсові плани Кабміну вплинуть на долар в Україні – у НБУ озвучили свій прогноз на 2024 рік

Глава Нацбанку прокоментував плани Кабінету Міністрів України щодо курсу гривні до долара в наступному році

Фото: УНІАН, Андрій Пишний/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Пишний заявив, що бюджетний курс гривні до долара не є для НБУ прогнозом

Фото: УНІАН, Андрій Пишний/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України не враховує курс гривні до долара, який встановлює уряд у своїх розрахунках для державного бюджету. Однак, центробанк співпрацює з органами, яким важливий бюджетний курс.

Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний під час брифінгу.

"Курс, який було закладено в державний бюджет, не є ні прогнозом, ні метою для Національного банку. Це певний розрахунковий параметр, який закладається, як ми бачимо, ретроспективно, він може бути змінений", — сказав Пишний.

Нагадаємо, що подібні роз’яснення щодо підходу НБУ до курсу гривні робляться щороку під час бюджетного процесу. Це підкреслює постійну позицію Нацбанку в цьому питанні.

Голова НБУ наголосив, що динаміка курсу гривні залежить від багатьох факторів. Позитивні моменти призвели до того, що курс залишається стабільним, попри відмінності між фактичними та розрахунковими показниками. Наприклад, у бюджеті на 2023 рік закладений курс 42,2 гривні за долар, в той час як НБУ тримає курс на рівні 36,6 гривні за долар. Ця різниця свідчить про намагання НБУ забезпечити стабільність національної валюти.

Пишний також відреагував на заяву міністра фінансів Сергія Марченка щодо бажання девальвації до бюджетного курсу. Він відзначив, що НБУ ретельно враховує позиції та заяви урядових колег та ставиться до них з повагою та розумінням. Ще було зазначено, що співпраця з урядом і міністерствами сприяє збереженню стабільності та можливості отримати підтримку від міжнародних партнерів.

Кабмін затвердив Державний бюджет на 2024 рік

15 вересня Кабінет Міністрів України затвердив проєкт Державного бюджету на 2024 рік. Основні пункти цього бюджету включають:

Щодо мінімальної зарплати, планується її підняти у два етапи: з 1 січня — до 7 100 гривень і з 1 квітня — до 8 000 гривень. Прожитковий мінімум на одну особу становитиме 2 920 гривень, що також вплине на інші соціальні виплати, які залежать від цього показника.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з курсом долара в обмінних пунктах та на чорному ринку. Також сайт Pro Гроші разом з експертом розібрався, який місяць може стати найнебезпечнішим для курсу валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі