UA RU

Виплати військовим при пораненні – що потрібно знати та куди звертатися

Розповідаємо, куди військовослужбовцям потрібно звертатися та які документи підготувати у випадку поранення на фронті

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які виплати отримаюь поранені військові у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад півтора року триває повномасштабна війна. Українські військові продовжують боротися за незалежність нашої держави. Часто під час бойових дій військовослужбовці зазнають різного виду травм. Саме тому військові, які зазнали поранень під час війни на території України, мають право на грошові державні виплати.

Детальніше про це розповідають Факти ICTV.

Які виплати передбачені за поранення в Україні та хто їх отримає

Адвокат і юрист Ario Law Firm Антон Діденко розповідає, що після поранення військовослужбовець може розраховувати на декілька видів виплат:

"Виплата додаткової винагороди здійснюється за період перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (зокрема й закордонних), включно з часом переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, а також перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії (пункт 1 КМУ від 28.02.2022 №168)", – зазначає Діденко.

Який розмір виплат за поранення

Розмір такої виплати залежить від того, якими є наслідки поранення.

Наприклад, у разі отримання військовослужбовцем інвалідності, розмір виплат визначено пунктом Б част. 1 ст. 16 Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей.

Розмір одноразової допомоги може становити:

"У разі отримання військовослужбовцем поранення під час виконання ним обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, розмір виплати визначений постановою Кабінету міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975, та може становити 70-кратний розмір (187 880 грн) або 50-кратний (134 200 грн) розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року", – пояснює адвокат.

Як отримати виплату за поранення

На сайті Безоплатної правової допомоги пишуть, що для оформлення виплати військовослужбовцю необхідно звернутися до начальника Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України чи до начальника Регіональної штатної військово-лікарської комісії.

Щоб отримати допомогу, потрібно зібрати певний пакет документів:

У яких випадках виплати можуть отримати військові з інвалідністю

Раніше ми писали, що одноразова грошова допомога надається лише у трьох випадках.

До цих випадків відносяться ситуації, коли військовий

Раніше ми писали про виплати сім'ям загиблих військовослужбовців та як їх отримати. Також ми розповідали, що держава має виплатити гроші бійцям, що не використали право на відпустку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі