UA RU

Валютний детектив: як самостійно визначити справжність доларових купюр

Зберігаючи гроші в іноземній валюті важливо знати, як самостійно можна розпізнати підроблені купюри

Фото: Pexels

Є декілька способів перевірки доларових купюр на справжність

Фото: Pexels

Багато людей намагаються зберегти своє збереження у валюті, зокрема в доларах США. Цим користуються шахраї, які пропонують підроблені купюри.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися, як перевірити долари на справжність.

Фонові лінії та малюнки

Перше, на що слід звернути увагу, це фонові лінії малюнків. Вони мають бути чіткими та плавними. Якщо ви помітили, що лінії мають розмитий або нерівний вигляд, це може бути ознакою підробки.

Якість паперу

Справжні доларові банкноти виготовляються з особливого паперу, що містить бавовну та льон. Відчуття паперу повинно бути шорстким і бархатистим. Якщо папір здається гладким і дешевим, можливо, перед вами підробка.

Водяні знаки

Справжня банкнота при просвічуванні має водяний знак. Він повинен бути видимим з обох боків і розташовуватися праворуч від портрета.

Захисна смужка

Справжні долари мають захисну смужку, яка змінює колір на зелений під впливом ультрафіолетового світла. Зверніть увагу, що нові 100-доларові купюри мають синю тривимірну захисну стрічку.

Рельєфний друк

Перевірте, чи є на купюрі рельєфні елементи. Оригінальні банкноти виготовляються з використанням спеціального методу друку, який залишає відчутні на дотик елементи.

Серійний номер

На кожній доларовій банкноті є унікальний серійний номер, що складається з одинадцяти цифр та букв. Цей номер двічі повторюється на лицьовій стороні купюри.

Що робити, як у вас з'явилася підробка

При отриманні доларів, особливо з неофіційних джерел, завжди проводите швидку перевірку. У тому разі, якщо ви все ж сумніваєтеся в справності банкноти, краще звернутися до відділення банку або поліції. Фахівці допоможуть в цьому питанні.

Проте, зверніть увагу на те, що, якщо банкнота все ж фальшива, вам її не повернуть. Тому, щоб уникнути неприємностей, краще здійснювати обмін валют у фінансових установах, які мають на це ліцензію.

Раніше ми повідомляли, чому 100-доларова купюра 1996 року викликає страх у банків та обмінників. Також пропонуємо дізнатися, які правила встановить НБУ, та як це позначиться на курсі долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі