UA RU

Проїдять дірку в бюджеті: які домашні улюбленці найдорожче обходяться господарям

Разом з досвідченим ветеринаром розбираємось, скільки доведеться витрачати на хатню тварину щомісяця

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тварини потребують неабияких витрат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Заводячи домашнього улюбленця, ми передусім думаємо про те щастя, яке він принесе родині, про радість дітей, про спільні прогулянки та смішні моменти. Але дуже часто забуваємо про головне — відповідальність. Це геть не абстрактне поняття і пов’язано воно передусім з фінансами.

Грошей коштують харчування, лікування, виховання, та ще багато інших аспектів життя тваринки. Сайт Pro Гроші поспілкувався з підприємцем, ветлікарем та волонтером Олександром Прокопюком про те, скільки коштує утримання різних улюбленців, від чого це залежить та хто обходиться найдорожче.

Що входить в пакет "мінімум"?

Для будь-якої тварини, будь то кішка, собака чи птаха, передусім потрібно якісне харчування. Немало господарів вважають, що кішка чи пес можуть без проблем харчуватися недоїдками з людського столу чи найдешевшим кормом.

Це дійсно економічно, але може обернутися значними витратами на подальше лікування чи просто передчасною смертю улюбленця.

Тварина має харчуватися та утримуватися таким чином, щоб в майбутньому вона не мала проблем зі здоров’ям. Потрібен хороший корм, починаючи від категорії "Супер преміум", який максимально збалансований за своїм складом, дряпка, якщо йдеться про кота, наповнювач для лотку, іграшки і ліки, — перелічує ветеринар.

За словами Олександра Прокопюка, мінімальні витрати на кота в місяць, не враховуючи візитів до лікаря чи інших непередбачених ситуацій, становлять близько 1 000-1 500 гривень. У цю суму входить якісний корм, наповнювач, якісна обробка від паразитів та іграшки.

Цей бюджет може збільшуватись, якщо ви хочете порадувати улюбленця новою лежанкою, мисками чи ще чимось.

У випадку з собаками багато чого залежить від розміру. Чим менша тварина, тим менше вона їсть, відповідно, менші витрати основного складника бюджету — корму.

Маленька собачка обійдеться приблизно у 1 400-1 600 гривень на місяць, собака великого розміру у 3 500-4 000 гривень, і це мінімум, у який входить лише найнеобхідніше для гарного самопочуття улюбленця.

Якщо ви хочете скористатися послугою кінолога, що особливо актуально для великих собак, доведеться приплюсувати чималу суму.

Багато хто вважає найекономнішими гризунів, це справді так, але саме з цими тваринами господарі припускаються найбільше помилок, які вкорочують пухнастикам життя.

Люди заводять собі усіляких хом’ячків, морських свинок та кроликів з розрахунку на те, що вони куплятимуть корм по 50-60 гривень, якого вистачає на три тижні. А по факту, дуже багато проблем починається через цей неякісний корм. Чим дешевше корм, тим частіше виробник робить певну "мішанку" і просто запаковує у різні упаковки, – пояснює експерт.

Насправді усі гризуни мають різні потреби у плані харчування, тож поганий корм із загального "пакету" просто вбиває їх. Якщо ви хочете, щоб ваш пухнастик жив довго, доведеться закладати у бюджет на місяць 300-400 гривень.

Гроші та порода

Чим рідкісніше та "чистіше" порода, тим дорожче коштує тварина і вище цінується. А от в утриманні такі тварини вкрай примхливі й дороговартісні.

Якщо ви хочете зекономити, то зважайте, що у породистих собак та котів є певні проблеми зі здоров’ям, які утворилися внаслідок селекції, тобто виведення цього виду.

У кожної породи є своя вада, наприклад, у шотландських котів дуже часто є проблеми з серцем, у вівчарок це проблеми з суглобами задніх лап — це генетичні дефекти, які з’явились внаслідок інбридингу. Дворові собаки більш пристосовані і більш невибагливі, у них зачасту немає генетичних відхилень, — каже експерт.

На таких собак йде значно менш грошей саме тому, що їх не потрібно так часто водити до ветеринара, а це дуже дороге задоволення.

Найдорожча тварина це та, у якій поєднується великий розмір та екзотичність. Ветеринар радить користуватися таким правилом — чим екзотичніше виглядає тварина, тим вона примхливіша і дорожча у догляді. Наприклад, далматинці, мопси, французькі бульдоги, багато мороки буде і з маленькими "екзотами", як от чихуахуа.

Якщо ви хочете забезпечити тварині гідне життя, при цьому маючи обмежений бюджет, Прокопюк радить взяти цуценя чи кошеня з притулку. Така тварина буде надзвичайним другом і, найімовірніше, матиме краще здоров’я, ніж її породисті родичі, тож ви менше витратите на лікарів та харчування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно перевозити тварин у потягах Укрзалізниці і розповідав, яких улюбленців заборонено утримувати в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі