UA RU

Підготовка до зими може обернутися крахом: яка шахрайська схема "гуляє" Інтернетом

Невдовзі розпочнеться опалювальний сезон і зимовий період, до якого українці ретельно готуються

Фото: Pexels

Нова схема обману в Інтернеті

Фото: Pexels

Перед настанням зими шахраї активізуються, вигадуючи нові схеми обману громадян. Чимало українців хочуть підготуватися до опалювального сезону, коли можуть виникати проблеми з енергопостачанням та опаленням через російські обстріли, тому купують зарядні станції. Користуючись можливістю, аферисти входять у довіру та обкрадають людей.

Деталі розповіла пресслужба Міністерства внутрішніх справ України у Facebook.

Яку схему шахраїв викрили


Не дивно, що зловмисники використовують підготовку до зими у власних цілях, враховуючи побоювання населення щодо відсутності світла. В такий період люди особливо вразливі до маніпуляцій, тож легко потрапляють у сіті аферистів.

Одну зі схем викрили правоохоронці Нікополя. Як відомо з повідомлення МВС, злочинець отримував передоплату від покупців за зарядні станції, яких насправді не існувало.

Чоловік публікував в мережі Інтернет оголошення про продаж техніки за вигідною ціною, чим приваблював потенційних жертв. В межах угоди споживачі відправляли аферисту 5 000 грн передоплати, але так і не стали власниками обіцяних зарядних станцій.

"Унаслідок дій зловмисника постраждали щонайменше 7 людей, які переказали кошти за товар, що так і не отримали. Наразі аферисту повідомили про підозру", – йдеться в пості.

Аби вберегти власні кошти від шахраїв, необхідно пам’ятати важливі правила фінансової грамотності. Зокрема:

Ознаки шахрайських дзвінків


Багатьом українцям телефонують з невідомих номерів. Зазвичай це нав’язлива реклама чи спроба зловмисників виманити персональні дані. Необхідно з перших слів розмови визначати шахраїв і блокувати номер, аби не наразитися на грошові проблеми.

Перший маркер підозрілості – агресивна реклама фінансових послуг. Співрозмовник може пропонувати вигідні інвестиційні проєкти, але так працюють лише сумнівні контори. Рекомендуємо відправити номер у чорний список і забути про нього.

Друга ознака – видавання себе за співробітника банку. Звісно, вам дійсно можуть зателефонувати з фінансової установи, але якщо невідома особа представилася оператором і просить надати конфіденційну інформацію, паролі доступу, коди, номери карток тощо, це стовідсотково аферист. Адже банки ніколи не вимагають від клієнтів розкрити персональні дані.

Третій маркер шахрайства – дзвінок із номерів платних послуг. Зазвичай комбінації починаються на 8-800, що свідчить про оплату розмови. Після натискання на кнопку з’єднання з вашого телефонного рахунку почнуть зніматися кошти за кожну хвилину чи навіть секунду зв’язку. Тому слідкуйте за кодами в номерах і не відповідайте на підозрілі комбінації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як дізнатися, що акаунт Telegram під загрозою зламу. Також ми повідомляли, яка сума є шахрайством в Україні та яка відповідальність за порушення закону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі