UA RU

Пенсії українських військових чекають зміни – що буде з виплатами з 1 грудня

Розповідаємо, на які зміни у виплатах очікувати певним категоріям населення вже з 1 дня зими

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Збільшення пенсій прив'язане до прожиткового мінімуму

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня в Україні зросте прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Разом з цим зросте і мінімальна пенсія для українців.

Розповідаємо, яку пенсію отримуватимуть військовослужбовці з наступного місяця.

Загалом мінімальна пенсія зросте на 66 гривень (до 2 093 гривень), а максимальна — на 660 гривень (до 20 930 гривень).

Мінімальна пенсія для людей з інвалідністю становитиме 4 396 гривень, а військовим у зв'язку з інвалідністю – 6 532,50 гривень.

Яким буде розмір пенсій для військовослужбовців та їхніх сімей:

Які пенсії отримують військовослужбовці

Кадрові військовослужбовці та військовослужбовці за контрактом отримають пенсію у розмірі 50% сум грошового забезпечення, якщо стаж 20 років і більше.

Військовослужбовці, що пішли у відставку за віком або станом здоров’я, отримають 55% відповідних сум грошового забезпечення. За кожний рік вислуги понад 20 років – 3 % відповідних сум грошового забезпечення.

Військові, які мають страховий стаж 25 років і більше отримають 50% сум грошового забезпечення, а також 1% за кожен повний рік стажу після 25 років.

Максимальна пенсія у військовослужбовця повинна не перевищувати 70% суми грошового забезпечення. Цьогоріч вона складає не більше 20 930 гривні.

Як родичам військового оформити грошову допомогу

Під час служби й виконання бойових завдань деякі військові можуть опинитися у ворожому полоні. Тоді родичі мають право на отримання грошової допомоги від держави.

У постанові Кабінету Міністрів від 30 листопада 2016 року №884 визначено, яким членам сімей військовослужбовця можуть призначити грошове забезпечення. До переліку входять:

Щоб домогтися виплат, потрібно звернутися з відповідною заявою на ім'я командира військової частини, де служив полонений.

Розповідаємо детальніше про те, як родичам військових отримати грошові виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі