UA RU

Лікарняні у 2023 році: коли українцям можуть не виплатити гроші

Вам можуть не виплатити кошти з певних причин, про які не всі знають

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати додаткові гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні працівники, які за станом здоровʼя не можуть продовжувати свою роботу, беруть лікарняний. Тоді вони можуть розраховувати на виплати. Однак є певний перелік випадків, коли його вам не оплатять.

Про це йдеться в ст. 16 ЗУ "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Коли українці не отримають лікарняний:

Також зверніть увагу, якщо ви порушили встановлений лікарем режим чи рекомендації, а також не приходите без поважних причин на медичний огляд, то допомоги по тимчасовій непрацездатності не буде.

В Україні внесли зміни в оформлення лікарняних

Роботодавці в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можуть формувати заяву-розрахунок на підставі даних паперового листка непрацездатності.

Для цього у формі заяви-розрахунку варто:

Якщо ви не можете скористатися електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг ПФУ, то складіть заяву-розрахунок в паперовій формі. Після цього подайте її до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру).

Чому вам можуть не оплатити лікарняний

В електронній заяві-розрахунку повинна бути інформація про суми коштів, нараховані застрахованим особам. Проте через помилки таку заяву можуть відхилити, а саме через те, що:

Більше читайте тут.

Раніше ми писали про те, скільки українців втратило роботу через війну. Нагадаємо, що також ми повідомляли про впровадження обов’язкового пенсійного накопичення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі